Skip to main content

Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ σχεδόν 6 στους 10 Σέρβους

Σε τροχιά καθόδου κινείται η στήριξη των πολιτών της Σερβίας στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, λόγω της δυσαρέσκειας για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε τροχιά καθόδου κινείται η στήριξη των πολιτών της Σερβίας στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λόγω της δυσαρέσκειας για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της σερβικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου για την Πολιτική Ασφάλειας (BCBP).

Συγκεκριμένα, το 59% των πολιτών απαντά ότι η χώρα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό, που παρατηρείται από την έναρξη διενέργειας δημοσκοπήσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Αν η Σερβία λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το ποσοστό των υποστηρικτών της προσχώρησης θα είναι μεγαλύτερο, τονίστηκε στη διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας, στο Βελιγράδι.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, αν η Σερβία γίνει μέλος της ΕΕ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από το Κόσοβο, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πολίτες της Σερβίας «βλέπουν» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ως μεγάλη απειλή για την εθνική ταυτότητα και την ασφάλεια, τόνισε ο αναλυτής ερευνών Ζόραν Κρστιτς.

Το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι αρχές της Σερβίας δεν πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με κανένα τίμημα και το 12% θεωρεί ότι πρέπει να το αναγνωρίσει, αν αυτό οδηγήσει τη Σερβία στην ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, τα 2/3 των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 16% υποστηρίζει την ένταξη στη Βορειατλαντική Συμμαχία και το 18% δεν εκφράζει άποψη.

Η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας αισθάνεται ασφαλής, αλλά το 50% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι σε αυτό συμβάλουν τα κρατικά όργανα.

Το 85% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αισθάνεται ασφάλεια στο σπίτι του, το 80% ότι αισθάνεται ελεύθερο στον τόπο, όπου ζει.