Skip to main content

Υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης για τα ελλείμματα ο Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να υποχρεώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη «ισορροπίας της δημοσιονομ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να υποχρεώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη «ισορροπίας της δημοσιονομικής κατάστασης». Η Γαλλία θα εμπνευσθεί από τη Γερμανία, η οποία τροποποίησε εδώ και έναν χρόνο το σύνταγμά της, το οποίο στο εξής υποχρεώνει το ομοσπονδιακό κράτος να περιορίσει από το 2016 στο 0,35% του ΑΕΠ το έλλειμμά του.

«Η ανάταξη των δημοσίων οικονομικών δεν πρέπει να αποτελεί δέσμευση μιας κυβέρνησης, αλλά του έθνους. Πρέπει να εγγράφεται σε διάρκεια και για τον λόγο αυτόν η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να τροποποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν επιθυμώ την πραγματοποίηση συνταγματικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με θέμα τα ελλείμματα.

«Αυτή η μεταρρύθμιση θα υποχρέωνε κάθε κυβέρνηση να δεσμευθεί για πέντε χρόνια ως προς την πορεία του ελλείμματος. Κάθε κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να δεσμευθεί ως προς την ημερομηνία κατά την οποία θα επιτευχθεί ισορροπία των δημοσίων οικονομικών», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας παρέμβασής του.