Skip to main content

Υπέρ του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου

Πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν σήμερα την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου μετά την κρίση στην ελληνική οικονομία.
Πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν σήμερα την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου μετά την κρίση στην ελληνική οικονομία. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ΕΕ χρειάζεται άμεσα νέους συμπληρωματικούς κανόνες. Το νομισματικό ταμείο θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, υποστηρίζουμε σαφώς αυτήν την ιδέα», προσέθεσε. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου από το οποίο θα μπορούσαν να δανειστούν οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα. Τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου πρότεινε αυτό το Σαββατοκύριακο και ο Σόιμπλε.

«Υπέρ ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου» τάχθηκε επίσης σήμερα ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει έναν μηχανισμό επιβολής «κυρώσεων στους κακούς μαθητές». «Είδα ότι ο κ. Σόιμπλε μίλησε για κυρώσεις. Οι ιδέες προχωρούν λοιπόν», είπε. «Όποια κι αν είναι η λύση που θα δοθεί, το σημαντικό είναι η Ευρώπη να αντλήσει μαθήματα από την ελληνική κρίση και να προικιστεί με μέσα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που μόλις αντιμετωπίσαμε», σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ.

«Συζητήσεις έγιναν σε πολλές χώρες, πιστεύω ότι οι συζητήσεις είναι πάντα πολύ καλές», πρόσθεσε. Στην ερώτηση για μια ενδεχόμενη τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία μπορεί να χρειάζεται για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου, ο Ντολ δήλωσε αντίθετος «στο να ξανακάνουμε μια αλλαγή Συνθήκης», μολονότι σημείωσε ότι συμφωνεί «με μια κάποια προσαρμογή». Η Γερμανία επιμένει σε τροποποίηση των Συνθηκών για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, ενώ η Γαλλία εκφράζει επιφυλάξεις, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια πολύ μεγάλη διαδικασία. «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όχημα για τα δάνεια, τη χρηματοδότηση και την επαναχρηματοδότηση του χρέους», δήλωσε παράλληλα ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ.