Skip to main content

Υπέρ του «Καλλικράτη» το 60% των Θεσσαλονικέων

Υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», σε ποσοστό 60%, τάσσονται οι πολίτες, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στα κομματικά χρίσματα.
Υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», σε ποσοστό 60%, τάσσονται οι πολίτες, θεωρώντας παράλληλα πως η προσωπικότητα των υποψηφίων αιρετών αυτοδιοικητικών εκπροσώπων και όχι τα κομματικά χρίσματα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα της εταιρίας Interview, που διενεργήθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης το διάστημα Μάιος-Ιούνιος 2010 για λογαριασμό της επιχείρησης «Ικτίνος Consulting», που εξειδικεύεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, έγινε σε δείγμα 505 ατόμων, άνω των 18 ετών, και θα παρουσιαστεί το απόγευμα σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 32% εκτιμά πως είναι σε λάθος πορεία. Ειδικότερα, το 82% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζει τον «Καλλικράτη», ενώ μόνο το 6% τον αποδοκιμάζει. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., τα ποσοστά είναι περίπου μοιρασμένα, με το 54% να τοποθετείται αρνητικά στη διοικητική μεταρρύθμιση και το 44% θετικά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες στο σύνολό τους θεωρούν πως ο «Καλλικράτης» είναι στο σωστό δρόμο, το 48% δεν βλέπει καμία διαφοροποίηση στην «ποιότητα» των νέων δημάρχων με τη συνένωση των δήμων. Το 32% απαντά πως οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι θα είναι καλύτεροι, ενώ το 13% πιστεύει πως θα είναι χειρότεροι.

Εξάλλου, το 65% των πολιτών θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στις ερχόμενες εκλογές θα παίξει η προσωπικότητα των υποψηφίων, σε αντίθεση με το 32% που πιστεύει πως πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα κόμματα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα κόμματα δεν θα πρέπει να δώσουν χρίσματα σε πρόσωπα.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένοι στο να δοθούν ή όχι τα χρίσματα (45% λέει ναι και 43% απαντά αρνητικά), ενώ οι της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα κατά των χρισμάτων από την ηγεσία του κόμματός τους (63% λέει όχι) και το 34% αυτών τοποθετείται θετικά.

Τέλος, στην ερώτηση εάν οι δημοτικές εκλογές στέλνουν μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, το 77% εκτιμά πως υπάρχει μήνυμα και έχει αποδέκτη αυτόν που έχει την εξουσία, ενώ μόλις το 20% απαντά πως το αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης δεν στέλνει κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση.