Skip to main content

Υπεραμύνθηκε του φορολογικού ο Παπανδρέου

Την υποστήριξή του στο φορολογικό ν/σ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ενώ άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, για όργιο φορολογικών σπαταλών επί των ημερών της. «Πρόχειρο και άδικο» χαρακτηρίζει το ν/σ ο Α.Σαμαράς
Την υποστήριξή του στο φορολογικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στη ΝΔ, κατηγορώντας την για όργιο φορολογικών σπαταλών επί των ημερών διακυβέρνησής της.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «με το φορολογικό νομοσχέδιο εμπεδώνονται οι αρχές δικαιοσύνης, ισότητας και διαφάνειας», παρατήρησε από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε: «Απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, γιατί είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «με το νομοσχέδιο θα μπορούμε στοχευμένα να εφαρμόσουμε δικαιότερη φορολογική πολιτική. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία μέχρι χθες προσποιούνταν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα» και έκανε λόγο για «πελατειακή διαχείριση που ασκούνταν επί έξι χρόνια και οδήγησε σε πρωτοφανή κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα».

«Ο πλούτος ήταν δίπλα μας και τον βλέπαμε καθημερινά, χαρίζονταν όμως δισ. ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, πολλαπλασιάζονταν οι ανείσπρακτες οφειλές, και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων», συμπλήρωσε.

«Ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης πολλαπλασιαζόταν», είπε και αναγνώρισε πως παθογένειες υπήρχαν για δεκαετίες και αφορούσαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Αυτό το απερίγραπτο πλιάτσικο στα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι ο απολογισμός της ΝΔ. Και ήταν αυτές οι πολιτικές και πράξεις που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό περιβάλλον και σε μια σκληρή επιτήρηση», υπογράμμισε.

Τέλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Τολμάτε να μιλάτε κ. Σαμαρά για το πού είναι τα spread σήμερα; Αφήστε τις ψευδεπίγραφες κριτικές περί χρονοτριβής, όταν έξι χρόνια αιμορραγούσε η οικονομία».

Σαμαράς: «Πρόχειρο και άδικο το φορολογικό»

«Απίστευτα πρόχειρο, χαρακτηριστικά άδικο και κραυγαλέα αντί-αναπτυξιακό» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο Αντωνής Σαμάρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει και αύριο θα το αλλάξει.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το τροποποιήσει πολλές φορές, άδικο γιατί επιφέρει μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά τις παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους και αντιαναπτυξιακό, γιατί επιτείνει την ύφεση.

Επίσης, αν και δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα στα spread, συνέστησε στην κυβέρνηση να αποφύγει τους πανηγυρισμούς.

«Και τα spreads υποχώρησαν λίγο, αλλά μετά γύρισαν πάλι προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν την απόφαση της Κυριακής. Και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση πυροβολεί τους μικρομεσαίους, τονίζει ο Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του φορολογικού ν/σ στη Βουλή, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό πως «πήρε το περίστροφο και πυροβόλησε κατευθείαν στην καρδιά του μικρομεσαίου».

Υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο οι πλούσιοι δεν πληρώνουν παραπάνω και τα βάρη πέφτουν και πάλι στους γνωστούς – αγνώστους φορολογούμενους.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι από τη φλυαρία κυβερνητικών στελεχών μετατράπηκε η κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό και καταλόγισε στην κυβέρνηση γκάφες και παλινωδίες.

«Προσχωρούμε στη «βαρβαρότητα» του Δ.Ν.Τ και μάλιστα η κυβέρνηση πανηγυρίζει», είπε χαρακτηριστικά.