Skip to main content

Υπερβάσεις ορίων όζοντος χθες στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένες τιμές όζοντος κατέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Αυξημένες τιμές όζοντος κατέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε υπέρβαση του ανωτέρω ορίου, στο σταθμό μέτρησης: Ελευθέριου – Κορδελιού, χθες για δύο ώρες, με μέγιστη ωριαία τιμή 190 μg/m3 (18.00), με ποσοστιαία υπέρβαση του ορίου 5,55%.

Το όζον (Ο3), είναι ένας δευτερογενής ρύπος που σχηματίζεται στην τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, από πολύπλοκες φωτοχημικές αντιδράσεις που έπονται των εκπομπών των προδρόμων αερίων όπως τα NOx και οι υδρογονάνθρακες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν το σχηματισμό του όζοντος είναι η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες. Υπερβάσεις των ορίων των τιμών του όζοντος παρουσιάζονται σε όλες τις νότιες χώρες της Ε.Ε. και κυρίως την χρονική περίοδο από 01/04 έως 31/09.

Ο σχηματισμός του όζοντος ευνοείται από την μεγάλη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται κάθε χρόνο στον Ελλαδικό χώρο κατά την θερινή περίοδο (κυρίως τις μεταμεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες). Για τον λόγο αυτό, συνίσταται γενικά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και μικρά παιδιά) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η Περιφέρεια ενημερώνει ότι παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών ρύπανσης και σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού (240μg/m3), θα προβεί σε περαιτέρω ενημέρωση του κοινού καθώς και στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες.