Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
x

ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Το «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβώνας συγκεντρώνει από 48%-68% και το «όχι» 17% ως 33%. Το 2008 το 53,4% των πολιτών είχε ταχθεί κατά της συνθήκης.

 Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιρλανδία για το δημοψήφισμα για την συνθήκη της Λισαβόνας, με την ΕΕ να ελπίζει σε ένα «ναι» μετά την πρώτη απόρριψη το 2008.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» συγκεντρώνει από 48%-68% και το «όχι» 17% ως 33%. Όμως οι υπέρμαχοι της συνθήκης παραμένουν επιφυλακτικοί.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 10 το βράδυ τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Αν υιοθετήσουν την συνθήκη, οι Ιρλανδοί θα διατηρήσουν τον επίτροπό τους στην Κομισιόν.

Η συνθήκη πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των 27 χωρών για να ισχύσει. Μόνο στην Ιρλανδία διεξάγεται, όπως ορίζει το σύνταγμά της, δημοψήφισμα. Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη επικυρώσει την συνθήκη.

Στο πρώτο δημοψήφισμα στις 12 Ιουνίου 2008, το 53,4% των ιρλανδών ψηφοφόρων είχε καταψηφίσει τη συνθήκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στην ΕΕ. Ακολούθησαν επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ιρλανδών, που είχαν να κάνουν με θέματα όπως η παιδεία, η οικογένεια, η ουδετερότητα της χώρας και η φορολογία.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ