Skip to main content

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τις ΑΠΕ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στις προκλήσεις των καιρών απαντάμε με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα αναλύει κατ΄ έτος πως θα προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, ώστε το 20% της ενέργειας να καλύπτεται από τις ΑΠΕ.

Στο κόστος των ΑΠΕ εστίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ, αν και εξέφρασε τη στήριξή της επί της αρχής του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση τόσο στο θέμα των φωτοβολταϊκών όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών.

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του ΛΑΟΣ, ο οποίος μίλησε για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς το αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο.

Υποστήριξαν επίσης πως θα επιβαρύνει εκ νέου τα χαμηλά στρώματα και ότι και ότι ευνοούνται για άλλη μια φορά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.