Skip to main content

Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας στην Καστοριά

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Καστοριάς στον τομέα της υγείας και προτάσεις για την επίλυσή τους. Άρθρο του Ζ. Τζηκαλάγια
Ο νομός Καστοριάς στον τομέα της υγείας διαθέτει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχεται από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καστοριάς. Βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία, αλλά με δυσκολία στην ταχύτητα πρόσβασης από την παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Στα 40 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, έχουν γίνει τρεις χωροταξικές επεκτάσεις του.

Σήμερα, χρειάζεται λειτουργική αναβάθμιση. Για το σκοπό αυτό, απαραίτητα πρέπει να λειτουργήσει αξονικός τομογράφος και μαστογράφος, για να σταματήσει η ταλαιπωρία μεταφοράς των ασθενών σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Γρεβενά.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο κλίνες μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (Μ.Α.Φ. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και πνευμονολογικό τμήμα πέντε κλινών και παράλληλα αναβάθμιση του πνευμονολογικού εξωτερικού ιατρείου.

Στην Καρδιολογική Κλινική, πρέπει να αποτελέσουν καθημερινή ρουτίνα η διενέργεια δοκιμασίας κοπώσεως και η τοποθέτηση βηματοδότη σε επείγοντα περιστατικά.

Η δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχεται, αρχικά, από ιδιώτες ιατρούς κατ΄οίκον και σε σύγχρονα ιατρεία. Ο αριθμός τους ξεπερνά τις ανάγκες της περιοχής. Εμφανής είναι η έλλειψη σε οφθαλμιάτρους και κατά δεύτερο λόγο σε ψυχίατρο.

Περίθαλψη παρέχεται και από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού, τα Αγροτικά Ιατρεία και το αναβαθμισμένο Αγροτικό Ιατρείο Μεσοποταμιάς. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε οι αγροτικοί ιατροί να μένουν στις έδρες των ιατρείων τους για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Απαιτείται άμεσα τα Αγροτικά Ιατρεία Επταχωρίου και Κορεστείων να αναβαθμιστούν με την προκήρυξη δύο θέσεων ιατρών Γενικής Ιατρικής. Τέλος, από το ΙΚΑ Καστοριάς.

Πρέπει, στα πλαίσια του ενιαίου φορέα υγείας να δημιουργηθεί καινούριο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, 24ωρης λειτουργίας, για να καλύψει τις ανάγκες Α΄Βάθμιας λειτουργίας του Νομού και να αποσυμφορήσει τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Μέχρι τότε, άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών στη νομαρχιακή μονάδα υγείας (οφθαλμίατρους, ψυχίατρους, μικροβιολόγους, ενδοκρινολόγους, γαστρεντερολόγους, παθολόγους).

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Καστοριάς/ Πνευμονολόγος