Skip to main content

Υπόγειους κάδους απορριμμάτων σε 200 σημεία προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Γκάζι πατάει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας. Ανανεώθηκε η δύναμη του στόλου των απορριμματοφόρων. Σχέδια για υπογειοποίηση των κάδων και αποκομιδή οργανικών απορριμμάτων.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Γκάζι πατάει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αύξησε τον στόλο των απορριμματοφόρων, δραστηριοποίησε τους επόπτες σε κάθε δημοτική κοινότητα, θέτει σε εφαρμογή ωράριο αποκομιδής απορριμάτων, ενώ σχεδιάζει ακόμα και υπογειοποίηση των κάδων.

Με αεροπλανοφόρο παρομοίασε το σύστημα καθαριότητας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που όπως χαρακτηριστικά είπε πρέπει να στρίψει αλλά θέλει πολλά χιλιόμετρα για να κάνει τη στροφή. «Τώρα φτάνουμε κοντά στη στροφή» υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τις δράσεις του Δήμου στον τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης και το νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας παρουσίασε αναλυτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παπάς.

Αυτή τη στιγμή βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για την αποκομιδή των σκουπιδιών 36 απορριμματοφόρα και 8 τράκτορες, τα οποία επισκευάστηκαν πλήρως με το διαγωνισμό Καούση, ενώ έως τα μέσα του επόμενου μήνα, η δύναμη θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 56 απορριμματοφόρα, τους 10 τράκτορες και τα 10 δορυφορικά οχήματα, τα οποία μαζεύουν τα ογκώδη. Επίσης, ο δήμος προχωρά στην πλήρη ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και των βοηθητικών οχημάτων καθαριότητας με την αντικατάσταση των παλαιοτέρων οχημάτων με σύγχρονα οχήματα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με ευρωπαϊκά κονδύλια συνολικού ύψους 15.384.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Παπάς, ήδη ξεκίνησε το νέο σύστημα με το ωράριο αποκομιδής στην πρώτη δημοτική κοινότητα και σχεδιάζεται εντός διμήνου να επεκταθεί σε όλο τον δήμο. Το νέο πρόγραμμα με το ωράριο θα είναι αναρτημένο στο site του δήμου ενώ θα βγουν και έντυπα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Οι περίπου 65 τομεάρχες-επόπτες καθαριότητες θα βγαίνουν στους δρόμους για να ελέγχουν εάν γίνεται σωστή δουλειά, ενώ στους παραβάτες που θα πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Η αντιδημαρχία Καθαριότητας προχωρά επίσης στην καταγραφή των κάδων και στην αναχωροθέτησή τους, ενώ θα μειωθούν, προκειμένου να στραφούν οι πολίτες στην ανακύκλωση. Παράλληλα, σχεδιάζεται να απομακρυνθούν όσοι κάδοι βρίσκονται κοντά σε σχολεία και μνημεία. Σύμφωνα με τον κ. Παπά έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 800.000 ευρώ για τη δημιουργία αποτμήσεων νέων κάδων απορριμμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σχεδιάζεται να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για την υπογειοποίηση των κάδων. Ήδη επεξεργάζεται μελέτη με 200 σημεία στον δήμο στα οποία μπορεί να τοποθετηθούν. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με το ΑΠΘ ένα νέο πρόγραμμα αποκομιδής οργανικών απορριμμάτων, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από την περιοχή των Λαδάδικων.  

Στη μάχη για την καθαριότητα της πόλης συνδράμουν και οι 4.500 μπλε κάδοι, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 2.000 όπως επίσης και τα 10 οχήματα της ΕΕΑΑ. Ο κ. Παπάς χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την καθαριότητα στην πόλη την ανακύκλωση. Όπως ανέφερε από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα σημειώθηκε αύξηση της ανακύκλωση κατά 250%.

Τέλος, στις προτεραιότητες του δήμου είναι και το πράσινο κατάστημα στο οποίο θα γίνεται καθολική ανακύκλωση. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή σκέφτεται να πριμοδοτήσει τα συγκεκριμένα καταστήματα με μείωση των δημοτική τελών. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για επιλεκτική μείωση των δημοτικών τελών σε όσους συνεργαστούν.  

Αναλυτικά ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του δήμου Ιανουάριος 2013 έως και σήμερα:

  • Δομική ανασυγκρότηση ΣΜΑ (ένταξη στο ΠΕΠ)
  • Λειτουργία του ΣΜΑ, με όρους ασφάλειας κατ’εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • Υλοποίηση Διεθνή Διαγωνισμού για την επισκευή εβδομηνταενός οχημάτων (71) από την εταιρεία «ΚΑΟΥΣΗΣ»
  • Ένταξη-παραλαβή των επισκευασμένων οχημάτων στο νέο πρόγραμμα αποκομιδής και διαχείρισης ογκωδών και καθαριότητας.
  • Προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας(ένταξη στο ΕΣΠΑ)
  • _πρόταση στο «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», Κατηγορία Πράξης «Δράσεις βελτιώσεις της Ενεργειακής Αποδοχής και Αντικατάστασης ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» για Προμήθεια εξήντα επτά (67) απορριμματοφόρα, δέκα (10) βυτιοφόρα, έξι (6) οχήματα  πλύσης κάδων, είκοσι πέντε (25) μικρά φορτηγά, είκοσι τέσσερα  (24) μεγάλα φορτηγά, δεκαοκτώ (18) σάρωθρα, δεκαπέντε (15) μικρά τετράκυκλα οχήματα και ένας (1) γερανός.
  • Επαναχωροθέτηση και αναδιάρθρωση εποπτειών. Εξοικονόμηση πόρων και λειτουργική εξυπηρέτηση των αναγκών της καθαριότητας.
  • Υλοποίηση προγραμματισμού οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος καθημερινής αποκομιδής απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών. συλλογής και μεταφόρτωσης ογκωδών αντικειμένων στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς Φορείς.
  • Επέκταση προγράμματος αποκομιδής, με διατύπωση ωρολογίου προγράμματος συλλογής απορριμμάτων. Πρόγραμμα Αποκομιδής σε κάθε Δ. Κ.
  • Ενίσχυση Καθαριότητας και Σαρώματος χώρων Ιστορικού Τουριστικού ενδιαφέροντος και προσβασιμότητας επισκεπτών.
  • Αντιμετώπιση και πάταξη φαινομένου αφισορύπανσης με άμεση επέμβαση αποκατάστασης ειδικά στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο.
  • Εκσυγχρονισμός προγράμματος σαρώματος οδών, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων και γενικά αποκατάσταση της εικόνας σε όλη την πόλη.
  • Νέοι μπλε κάδοι Ανακύκλωσης, νέα οχήματα συλλογής, σε υλοποίηση της σύμβασης με την Ε.Ε.Α.Α.
  • Πρόγραμμα συλλογής γυαλιού συνεργασία με επαγγελματίες-καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψυχαγωγίας. Εξάπλωση δικτύου καμπανών.
  • Πρόγραμμα «Πράσινο σημείο» σε επιλεγμένους χώρους στις Δημοτικές Κοινότητες. Οι δημότες πρέπει να διαθέτουν επιλεγμένα σημεία για τη συγκέντρωση ογκωδών, ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την οικονομία κλίμακας και τη περιβαλλοντική αναβάθμιση των αστικών χώρων.  
  • Επίλυση θεμάτων κατάληψης δημόσιου χώρου και πεζοδρομίου από τα καταστήματα. Εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης πεζών και εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας, για όλους.
  • Εφαρμογή προγράμματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στα καταστήματα S/M.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού καθαριότητας και εκσυγχρονισμός του, ώστε να έχει εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες και δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων του, από όλους δια μέσου των Εποπτών καθαριότητας.
  • Ανανέωση πολιτικών για την αποκομιδή με εφαρμογή συστημάτων υπογειοποίησης των κάδων, τοποθέτησης pres-containers  και γενικώς νέων και σύγχρονων μεθόδων αποκομιδής.
  • Προώθηση διαδικασιών για την διαχείριση των αστικών- στερεών αποβλήτων και επιβολή πολιτικών για την ενεργειακή αξιοποίηση τους.
  • Βελτίωση των υποδομών της Καθαριότητας (Εποπτείες και λοιπές δομές), με ανακατασκευή χώρων, κτιριακών δομών και κινητού εξοπλισμού.
  • Αναδιαμόρφωση και λειτουργική- αισθητική αναβάθμιση των δημοτικών w.c. Άμεση τεχνική αξιολόγηση και πλήρης ανακατασκευή, ώστε να εξυπηρετούν τους δημότες και επισκέπτες.
  • Σχεδιασμός νέων υπέργειων w.c. ώστε με σύγχρονο τρόπο και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να επιλυθεί ένα μείζον ζήτημα, όπου η διαχείριση- καθαριότητα θα καταστεί πιο εύκολη και διαχειρίσιμη.
  • Αναδόμηση υπηρεσιακών δομών και εκσυγχρονισμός πλαισίου εργασίας Καθαριότητας.

Από την πλευρά του τέλος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι το σημαντικό στο ζήτημα της καθαριότητας είναι οι πολίτες, τους οποίους χαρακτήρισε «παντελώς αδιάφορους». Ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του δήμου είναι να ξεκινήσει ενημερωτική και συστηματική καμπάνια για να αποκτήσουν άλλη κοινωνική συνείδηση.