Skip to main content

Υπογραφή σύμβασης για ανακατασκευή πέντε παιδικών χαρών

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής πέντε ακόμη παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίες αποκτούν Πιστοποιητικό Ασφάλειας και Ποιότητας.

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής πέντε ακόμη παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίες αποκτούν Πιστοποιητικό Ασφάλειας και Ποιότητας.

Σχετική σύμβαση για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 668.000 ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης 2012-2013, υπογράφτηκε σήμερα στις 9:30 το πρωί, από τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, στο γραφείο του (Αγγελάκη 13).

Οι παιδικές χαρές που εντάσσονται στο έργο είναι:

- «Ανθοκομικής – Πεδίον Άρεως», στην 1η Δημοτική Κοινότητα
- «Τυρολόης – Τυδέως», στη 4η Δημοτική Κοινότητα.
- «Αμφιπόλεως – Δημητσάνης», στην 4η Δημοτική Κοινότητα.
- «Μ. Πατρικίου – Κρήτης», στην 5η Δημοτική Κοινοτική.
- «Μερκουρίου – Μπακάλμπαση», στην 5η Δημοτική Κοινότητα

Η μελέτη του ανασχεδιασμού επιδιώκει να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό καταλληλότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία, επικεντρώνοντας στην υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών που είναι και οι χρήστες των χώρων αυτών, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης και προσθέτει:  «στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνική κυψέλη για τα παιδιά και τους συνοδούς τους, μέσα σε ένα αναβαθμισμένο, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον εκτόνωσης και παιχνιδιού. Βασικές αρχές του ανασχεδιασμού αποτελούν τόσο το «διδακτικό περιεχόμενο» όσο και το «παιχνίδι ρόλων» που επιτυγχάνεται κυρίως με την επιλογή των σύνθετων οργάνων παιχνιδιού, τα οποία φέρουν ενσωματωμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια».

Η πρόσβαση -σε συγκεκριμένες παιδικές χαρές- παιδιών με κινητικές δυσκολίες γίνεται με την τοποθέτηση σύνθετων παιχνιδιών με ράμπες ανόδου και αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του συνολικού σχεδιασμού.

Αναλυτικά οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

- Παιδική χαρά «Ανθοκομικής – Πεδίον Άρεως», (1η Δημοτική Κοινότητα)

Στην ενίσχυση της συμμετρίας του χώρου και τη διαφύλαξη του υπάρχοντος πράσινου στο πάρκο της Ανθοκομικής ή Πεδίον Άρεως επικεντρώνεται η μελέτη ανασχεδιασμού της συγκεκριμένης παιδικής χαράς. Διατηρείται ο κεντρικός άξονας διέλευσης και τα παιχνίδια οργανώνονται δεξιά και αριστερά σε δύο ομάδες.
Στην παιδική χαρά, κυριαρχεί ένα σύνθετο παιχνίδι με δύο πύργους, εκπαιδευτικά παιχνίδια και τσουλήθρα, με δυνατότητα πρόσβασης Α.με.Α. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά 2-8 ετών με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης έως 30 παιδιών. Στην απέναντι πλευρά τοποθετείται και δεύτερο σύνθετο όργανο νηπίων με δύο πύργους και τσουλήθρα, που απευθύνεται σε παιδιά έως 5 ετών και δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης έως 10 παιδιών. Προβλέπεται επίσης μια τετραπλή κούνια νηπίων-παίδων και μια ξύλινη τραμπάλα.

- Παιδική χαρά «Τυρολόης – Τυδέως», (4η Δημοτική Κοινότητα)

Η παιδική χαρά βρίσκεται μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή και χαρακτηρίζεται από το μικρό διαθέσιμο χώρο παιχνιδιού. Για αυτόν το λόγο, επιλέγεται ένα σύνθετο παιχνίδι με τσουλήθρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα από πολλά παιδιά, μια διπλή κούνια παίδων και μια τραμπάλα. Ακόμη, δημιουργείται μικρός χώρος πρασίνου γύρω από τα δένδρα που υπάρχουν.
    
- Παιδική χαρά «Αμφιπόλεως – Δημητσάνης», (4η Δημοτική Κοινότητα)

Εδώ ο σχεδιασμός στοχεύει στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και βασίζεται σε μια σύνθεση από εξάγωνα, που διαμορφώνουν τα ελαστικά δάπεδα ασφαλείας, αλλά και το χώρο εισόδου. Η απόληξη του εξαγώνου της εισόδου δημιουργεί σε κάτοψη το σχήμα «χαρταετού».
Επιλέγεται ένα σύνθετο θεματικό όργανο με τρείς πύργους, γέφυρα, τσουλήθρα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 - 8 ετών και έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης έως 23 παιδιών.
Επιλέγεται επίσης ένα χαμηλό όργανο ισορροπίας, το οποίο έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης έως 12 παιδιών. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η αίσθηση ισορροπίας και κίνησης μέσω πέντε επιπέδων δυσκολίας. Προβλέπεται επιπλέον να τοποθετηθεί μια τετραπλή κούνια (δύο κούνιες νηπίων – δύο παίδων) και μια ξύλινη τραμπάλα.

- Παιδική χαρά «Μ. Πατρικίου – Κρήτης», (5η Δημοτική Κοινότητα)

Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι η παιδική χαρά βρίσκεται μέσα στο χώρο της πλατείας Μηνά Πατρικίου. Η πλατεία έχει κυκλικό σχήμα, με κίνηση αυτοκινήτων περιμετρικά και ακτινωτές διελεύσεις πεζών προς το κέντρο της. Διατηρώντας την γενική οργάνωση της πλατείας, ένα τμήμα της περιφράσσεται ώστε να αποτελέσει παιδική χαρά. Η είσοδος της παιδικής χαράς ανοίγεται προς το κέντρο της πλατείας και όχι προς την περίμετρό της όπου κινούνται αυτοκίνητα, για ευνόητους λόγους ασφαλείας.
Η περίφραξη ακολουθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα της, την υφιστάμενη διαμόρφωση της πλατείας. Στο σημείο εισόδου δημιουργείται διεύρυνση, ενώ κατασκευάζεται νέα βρύση και τοποθετείται ένα καθιστικό με στέγη.

- Παιδική χαρά «Μερκουρίου–Μπακάλμπαση», (5η Δημοτική Κοινότητα)

Η παιδική χαρά είναι τοποθετημένη μέσα σε έναν ευρύτερο χώρο πρασίνου, με ήδη διαμορφωμένες διελεύσεις πεζών. Η περίφραξη που υπάρχει αφαιρείται και ανακατασκευάζεται σύμφωνα με το νέο σχέδιο.
Επιλέγεται ένα σύνθετο θεματικό όργανο με πύργο, στέγη και τσουλήθρα. Προβλέπονται επιπλέον μια τετραπλή κούνια (δύο κούνιες νηπίων – δύο παίδων) και μια κούνια με κάθισμα «φωλιά», στην οποία παίζουν ταυτόχρονα πολλά παιδιά. Κατασκευάζεται νέα βρύση και τοποθετείται ένα καθιστικό με στέγη.