Skip to main content

Yπoυργείο Εργασίας: Στον αέρα πάνω από 150.000 συντάξεις χηρείας

Οι συντάξεις χηρείας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

Επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία για αδράνεια και ολιγωρία εξαπολύει το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας και την καταβολή τους την 1η Ιουλίου με αποτέλεσμα πάνω από 150.000 τέτοιες συντάξεις να βρίσκονται στον αέρα.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού Νότη Μηταράκη και παρουσία του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και του ΕΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι «η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας».

«Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων, έφεραν τη διαδικασία έκδοσης, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που, αυτήν τη στιγμή, υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι κυριολεκτικά "στον αέρα"» τονίζεται.

Όπως έγινε γνωστό δόθηκε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, θα εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος και κατευθυντήριες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, «σε κάθε δε περίπτωση, πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν».