Skip to main content

Yπόμνημα Βαλυράκη «άναψε φωτιά» στην Εξεταστική για τη Siemens

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens γύρω από επιστολή-υπόμνημα του προέδρου της, Σήφη Βαλυράκη προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens γύρω από επιστολή-υπόμνημα του προέδρου της, Σήφη Βαλυράκη προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη με αντικείμενο παραλείψεις του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που προέκυψαν από την έρευνα της Εξεταστικής.

Στην επιστολή-υπόμνημα, που κοινοποιείται και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, δίδεται απάντηση στην αρνητική θέση που πήρε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αποπομπή του κ. Ζαγοριανού έως ότου κλείσει η ποινική του δίωξη.

Όπως όμως καταγγέλλει η ΝΔ, ουσιαστικά η επιστολή προαναγγέλλει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I προτείνοντας φυσική αυτουργία σε απιστία των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης της περιόδου 2008-09.

Συγκεκριμένα στη σχετική αποστροφή της επιστολής Βαλυράκη αναφέρεται ότι ο κ. Ζαγοριανός «παρέλειψε να ενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα για την τέλεση του εγκλήματος της απιστίας από κρατικούς υπαλλήλους στα πλαίσια παραλαβής του έργου, η οποία είναι και το βασικό και κεντρικό αδίκημα στην ως άνω υπόθεση». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται νωρίτερα ότι «οι υπάλληλοι προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης, προσυπέγραψαν την παραλαβή του με τις αποκλίσεις του έργου, ωσάν να επρόκειτο για όλως επουσιώδεις και απαξιωμένες ελλείψεις».

Τόσο ο συντονιστής των βουλευτών Κωνσταντίνος Τζαβάρας όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισαν ότι η επιστολή, αν και φέρεται να είναι εξ ονόματος της Επιτροπής εκφράζει μόνον τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της επιτροπής, Θανάσης Παφίλης τόνισε από την πλευρά του ότι «με επουσιώδεις ενέργειες δημιουργείται κλίμα εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

Τελικώς, η συζήτηση επί του θέματος που ανέκυψε μετατέθηκε σε άλλη συνεδρίαση, οπότε θα παρίσταται και ο απών χθες πρόεδρος κ. Βαλυράκης.