Skip to main content

Υπόμνημα για Αχελώο από νομαρχίες Καρδίτσας και Μαγνησίας

Η ανάγκη να κινηθούν, χωρίς καμία χρονοτριβή, οι διαδικασίες νομικής προπαρασκευής της χώρας μας ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επισημαίνεται σε υπόμνημα που απέστειλαν προς τους συναρμ
Η ανάγκη να κινηθούν, χωρίς καμία χρονοτριβή, οι διαδικασίες νομικής προπαρασκευής της χώρας μας ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επισημαίνεται σε υπόμνημα που απέστειλαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος οι νομάρχες Καρδίτσας και Μαγνησίας.  Στο υπόμνημα των κυρίων Φώτη Αλεξάκου και Απόστολου Παπατόλια τονίζεται ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία και ομοιογενής στάση του Ελληνικού Δημοσίου στο Δικαστήριο, όπως αυτή θα προκύψει μετά από σχετική συνεννόηση των Υπουργείων.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής: στην σχετική επιστολή επισημαίνονται: «Όπως σας είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να αποφασίσει επί της αίτησης ακύρωσης  που στρεφόταν κατά του κύρους του άρθρου 13 του ν. 3481/2006, με την αριθμ. 3053/2009 απόφασή της, διατύπωσε προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) 14 προδικαστικά ερωτήματα. Τα προδικαστικά ερωτήματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε όλους τους διαδίκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τα Υπουργεία, στα οποία προΐσταστε. Η δίμηνη προθεσμία υποβολής των γραπτών παρατηρήσεων λήγει στις 28 Μαΐου 2010. Θεωρούμε ότι η προβολή της ισχυρής επιχειρηματολογίας για τη θεμελίωση της δυνατότητας μεταφοράς νερού από μία λεκάνη απορροής ποταμού (ΛΑΠ) σε άλλη ΛΑΠ αποτελεί τη μοναδική λύση και το σταθερό γνώμονα για τον καθορισμό της στάσης της χώρας μας. Κι αυτό όχι μόνο για την αποφυγή της ερημοποίησης του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και για τη ρύθμιση των 100ντάδων αντίστοιχων περιπτώσεων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον, αφού η χώρα μας εξ αιτίας του ανάγλυφού της και των πολλών νησιών της έχει αρκετές χιλιάδες διαφορετικές ΛΑΠ.

Η ανάγκη ορθολογικής χρήσης του νερού, για κάλυψη αναγκών κυρίως στα νησιά, απαιτεί την κατασκευή μικρών φραγμάτων και τη μεταφορά νερού από μια ΛΑΠ σε άλλη ΛΑΠ, κάτι που θα είναι αδύνατο στο διηνεκές αν υπάρξει αρνητική απόφαση από το ΔΕΚ. Εξ αιτίας της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος παρακαλούμε να επιδείξετε προσωπικό ενδιαφέρον, ώστε να υπάρξει από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου παρέμβαση και ισχυρή νομική επιχειρηματολογία υπέρ της δυνατότητας μεταφοράς νερού από μία λεκάνη απορροής ποταμού (ΛΑΠ) σε άλλη ΛΑΠ. Επισημαίνουμε ότι πέραν της γενικής θέσης για τη θεμελίωση της δυνατότητας μεταφοράς νερού από μία λεκάνη απορροής ποταμού (ΛΑΠ) σε άλλη ΛΑΠ, τα έργα του Αχελώου πρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που προϋπήρχαν της οδηγίας 2000/60, αφού είχαν ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον μια δεκαετία πριν αυτή τεθεί σε ισχύ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμάμε ότι θα ήταν σκόπιμο να κινηθούν, χωρίς καμμία χρονοτριβή, οι διαδικασίες νομικής προπαρασκευής της χώρας μας ενώπιον του ΔΕΚ, μέσω της αποσαφήνισης των θέσεων των συναρμόδιων Υπουργείων και της διαμόρφωσης μιας ενιαίας και ομοιογενούς στάσης του Ελληνικού Δημοσίου στο Δικαστήριο, όπως αυτή θα προκύψει μετά από σχετική συνεννόηση των Υπουργείων σας.»