Skip to main content

Υπόμνημα της ΓΣΕΕ για την «αντισυνταγματικότητα» του ΠΔ

Πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις, τα οποία «αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος» απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατε
Πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις, τα οποία «αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος», απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, στο υπόμνημα γίνεται νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων περί αντισυνταγματικότητας.

«Η ΓΣΕΕ έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι το Προεδρικό διάταγμα συνιστά ωμή συνταγματική παραβίαση και επαναλαμβάνει τις προθέσεις της να αντιπαλέψει το συγκεκριμένο νομοθέτημα με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό τρόπο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας. Τονίζεται, μάλιστα, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφασή της έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μονομερούς προσφυγής.

Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κατώτερους της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

Αντισυνταγματική κρίνεται, τέλος, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.