Skip to main content

Υπόσχεση ενίσχυσης 100.000 ευρώ πήρε το ΝΟΗΣΙΣ

Την υπόσχεση για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας έλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟHΣΙΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, Χαράλα

Την υπόσχεση για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας έλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟHΣΙΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης.

Το ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 2001, αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, καθώς το αποθεματικό του αρκεί για να συνεχίσει τη λειτουργία του ως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το Χαρ. Βάρβογλη, από τη στιγμή που υπογραφεί η απόφαση, τα χρήματα θα βρίσκονται στο λογαριασμό του ΝΟHΣΙΣ το αργότερο σε μία εβδομάδα. Όπως τονίζει, φτάνουν για την κάλυψη των απαραίτητων εξόδων του ιδρύματος μέχρι τα μέσα Αυγούστου και ευελπιστεί ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί μόνιμη λύση.

Όπως είπε, το πρόβλημα προκλήθηκε από το ότι η εποπτεία του ΝΟHΣΙΣ μεταφέρθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Παιδείας και μέχρι σήμερα δεν είχε καταβληθεί το ποσό με το οποίο η πολιτεία ενίσχυε τη λειτουργία του ιδρύματος. Σύμφωνα με το Χ. Βάρβογλη, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας προτάσεις για το μέλλον του ιδρύματος, όπως τη συνεργασία του με το ΕΚΕΤΑ ή να υπαχθεί στη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, ή ακόμη να περιέλθει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμος Θέρμης, ο οποίος διέθεσε την έκταση όπου ιδρύθηκε το ΝΟHΣΙΣ, μετέχει στο ΔΣ του ιδρύματος, αλλά έχει εκφράσει και την επιθυμία να περιέλθει το ίδρυμα στη δικαιοδοσία του.

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟHΣΙΣ αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού. Αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου «Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας», μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το πρόγραμμα ανάπτυξης περιλάμβανε τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, καθώς και τη σύσταση και ενεργοποίηση ενός οργανισμού ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις οργάνωσης και διαχείρισης.

 

Η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων του τότε υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτήθηκε τόσο από πόρους του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 1994 - 1998, όσο και από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα» και «Πολιτισμός» του κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2000 - 2006. Το έργο προέβλεπε εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης, ήταν συνολικού προϋπολογισμού 29.000.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2004. Το νέο Κέντρο κατασκευάστηκε σε ένα προνομιακό οικόπεδο, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, έκτασης 48.000 τ.μ, που παραχωρήθηκε στο Τεχνικό Μουσείο από το δήμο Θέρμης.