Skip to main content

Υποχωρεί σταδιακά το κλίμα απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

Σε βελτίωση των προβλέψεών τους για τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, προχώρησαν οι αναλυτές του περιοδικού Economist, αν και οι εκτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι δυσμενέστερες από αυτές το
Σε βελτίωση των προβλέψεών τους για τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας, προχώρησαν οι αναλυτές του περιοδικού Economist, αν και οι εκτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι δυσμενέστερες από αυτές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3,9%, έναντι πρόβλεψης 4,8% τον Αύγουστο. Για το 2011 βλέπουν ύφεση 3,5%, τη στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στο 2,6%.

Ωστόσο, οι ίδιοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνουν, ο τιμάριθμος θα κλείσει φέτος στο 4,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%, καθώς εκτιμούν ότι θα επιδράσουν αρνητικά οι συνεχείς αυξήσεις φόρων (Φ.Π.Α., κατανάλωσης) και η επιβολή νέων.

Οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που ψηφίζονται στη Βουλή, και το δεύτερο η ανεργία, η οποία εκτιμούν ότι θα εκτοξευθεί άνω του 20%.