Skip to main content

Υποχώρηση 7,2% του ΑΕΠ της Ρουμανίας το 2009

Κάμψη 7,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Ρουμανίας το 2009, σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, μείωση που αποτελεί μικρότερη της αναμε
Κάμψη 7,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Ρουμανίας το 2009, σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο η μείωση υπήρξε μικρότερη της αναμενόμενης, καθώς στην τελευταία της έκθεση, η Εθνική Επιτροπή Προγνώσεων, εκτιμούσε πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,7%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, η οικονομία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2010 και θα αναρρώσει τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους. «Ελπίζουμε πως το 2010 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,3%», ανέφερε ο κ. Μποκ, χαρακτηρίζοντας ως έτος - πρόκληση το 2010 για τη ρουμανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη Ρουμανία, Μιχάι Τανασέσκου, διατύπωσε την εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, το 2010, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,3% έως 1,5%, ενώ κατά τις  εκτιμήσεις της Ένωσης Οικονομικών Αναλυτών, για τον τραπεζικό τομέα, η ρουμανική οικονομία θα παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη 1%, το τρέχον έτος.