Skip to main content

Υποχώρηση των δεικτών σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη

Πτώση σημείωσαν τα σημαντικότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και οι δείκτες της Γουόλ Στριτ κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν την Πέμπτη τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δείκτες στη Νέα Υόρκη.Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η είδηση ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών δεν αντέστρεψε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Επίσης αρνητική επίδραση δέχτηκαν οι αγορές από τις μετοχές τραπεζών και εταιρειών ενέργειας, παρά τις ανάμεικτες ειδήσεις από πλευράς μακρο-οικονομικών στοιχείων.

Οι τιμές των εμπορευμάτων παρέσυραν και τις μετοχές των ενεργειακών, με τις BP, BG Group, Tullow Oil, Repsol, Total και StatoilHydro να κλείνουν  με αρνητικό πρόσημο, όπως και εκείνες των μεταλλευτικών BHP Billiton, Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto, Xstrata και Eurasian Natural Resources.
Με πτώση έκλεισαν και οι μετοχές των τραπεζών, όπως των Standard Chartered, HSBC, Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole και Commerzbank.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.079,27 μονάδες, διαγράφοντας πτώση 1,17%, στη Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε με πτώση 1,7% στις 5.605,21 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,66% στις 3.758,36 μονάδες.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επίσης δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών μετά τις ειδήσεις για μέτρα της Fed και τη πτώση των πωλήσεων στη στεγαστική αγορά που αξιολογήθηκαν αρνητικά. Η είδηση για την απρόσμενη πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να επηρεάσει θετικά τις αγορές.Εκτός από τις εταιρίες ενέργειας, πτώση σημείωσαν και οι μετοχές τραπεζών, όπως εκείνες των Citigroup και Bank of America.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,42% σταματώντας στις 9.707,44 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στις 2.107,61 μονάδες, διαγράφοντας πτώση 1,12% και ο S&P υποχώρησε κατά 0,95% στις 1.050,78 μονάδες.