Skip to main content

Υψηλά κέρδη στο εννιάμηνο ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Υψηλή κερδοφορία για το εννιάμηνο του 2009 ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, η οποία, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, έκανε δυναμική επάνοδο στα θετικά αποτελέσματα μετά τις περσινές ζημίες.
Υψηλή κερδοφορία για το εννιάμηνο του 2009 ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, η οποία, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, έκανε δυναμική επάνοδο στα θετικά αποτελέσματα μετά τις περσινές ζημίες. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, τα κέρδη μετά από φόρούς έφτασαν στα 642,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 244,6 εκατ πέρυσι. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα προ φόρων, διαμορφώθηκαν στα 869 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 258,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2008. Σύμφωνα με την εταιρία, βασική αιτία αυτή της εξέλιξης αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το εννιάμηνο του 2008 το 54,6% των εσόδων της εταιρείας δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2, το εννιάμηνο του 2009 το αντίστοιχο μέγεθος σημείωσε κατακόρυφη πτώση και διαμορφώθηκε σε 29,2%.

Συνέβαλε επίσης η κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων και της ενέργειας, η αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες της συμμετοχής των εγχώριων «καυσίμων» (λιγνίτης, νερά, ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και η μείωση της ζήτησης που αφορά κυρίως κατηγορίες πελατών με χαμηλά τιμολόγια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τ. Αθανασόπουλος δήλωσε:

«τo 2009 αναμένεται να είναι μία χρονιά με καλές οικονομικές επιδόσεις, δεδομένης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, που οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας, στην αυξημένη συμμετοχή της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και στη μείωση της ζήτησης από κατηγορίες πελατών με χαμηλά τιμολόγια.
Οι σημερινές επιδόσεις θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να βελτιωθούν, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού μας προγράμματος, το οποίο κρίνεται αναγκαίο, για να συνεχίσει η Εταιρεία μας να παρέχει με αξιοπιστία ηλεκτρική ενέργεια, να διατηρήσει τις χαμηλές τιμές για τους πελάτες της και να βελτιώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».