Skip to main content

Yψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον την Τετάρτη στην αγορά ομολόγων

Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συντήρησαν σήμερα το καλό κλίμα στις αγορές ομολόγων. Το ΔΝΤ στην έκθεση World Economic Outlook, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του, από -3% σε -4,9% για την παγκόσμια, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι και η ανάκαμψη του 2021 θα είναι ασθενική και αβέβαιη. Τονίζεται, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι αυτή η κρίση θα έχει κόστος άνω των 12 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία.

Τον Ιανουάριο, πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός και αρχίσουν τα περιοριστικά μέτρα, το Ταμείο ανέμενε φέτος ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,3%.

Για την ευρωζώνη, το Ταμείο προχωρά σε αναθεώρηση εκτιμήσεων για την ύφεση κατά -2,7% και εκτιμά πλέον ότι το ποσοστό της συρρίκνωσης θα είναι -10,2%

Στην εγχώρια αγορά εκδηλώθηκε σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 0,52% από 0,53% χθες, του 10ετούς διατηρήθηκε στο 1,26%, ενώ του 15ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,32% από το 1,35%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 126 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 104 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% έναντι 0,416% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,67% από 1,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου καθώς διαπραγματεύονταν νωρίς το απόγευμα στο 1.1277 δολ. από το επίπεδο του 1,1307δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, ως νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καθώς διεθνώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και το ΔΝΤ διαβλέπει δραματική συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1280 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ