Skip to main content

Υψηλότερες απ΄ ό,τι αναμένονταν οι αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν «αναγκασμένοι» να προχωρήσουν σε αυτή την εξέλιξη, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η μοναδική για την άντληση επιπλέον εσόδων.
Αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα υψηλότερες απ΄ ό,τι αρχικώς αναμένονταν ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει και σε ότι αφορά στον Ειδικό Φόρο Καταναλώσης (ΕΦΚ) για τα καύσιμα. Από τις Βρυξέλλες επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό το οικονομικό επιτελείο μελετά τη γενναία αύξηση του. Σύμφωνα με μια εκδοχή, μπορεί και να φτάσει στα 8 με 9 λεπτά ανά λίτρο. Η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει αναλόγως την τελική τιμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του μέσου καταναλωτή.

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν «αναγκασμένοι» να προχωρήσουν σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η μοναδική για την άντληση επιπλέον εσόδων. Την ώρα που η οικονομία μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά σε ύφεση, όπως προκέκυψε με βάση και την πορεία του ΑΕΠ κατά το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ανάγκη για την συγκέντρωση κεφαλαίων, όπου κι αν αυτά προέρχονται φαντάζει αδήριτη. Μάλιστα, τις σχετικές ανακοινώσεις, για τους έμμεσους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να τις κάνει ακόμα και ξεχωριστά από το υπόλοιπο φορολογικό νομοσχέδιο, γεγονός που αποδεικνύει το επείγον της όλης κατάστασης.