Skip to main content

Ζαχαράκη: Αισιόδοξα τα στοιχεία για τον Τουρισμό - Κλειδί η κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη

Αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πολύ, ενώ καταγράφεται έντονο τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία.

Την εκτίμηση ότι η φετινή θερινή τουριστική σεζόν θα ξεπεράσει ακόμα και τις αισιόδοξες προβλέψεις που καλλιέργησαν οι προκρατήσεις των δύο πρώτων μηνών του '22 και η κίνηση που καταγράφηκε την πασχαλινή περίοδο εξέφρασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού "Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο" που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός τα ποσοστά προκρατήσεων το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν υψηλότερα ακόμα και από το 2019, ενώ εταιρείες κολοσσοί της τουριστικής αγοράς προβλέπουν πολύ περισσότερες θέσεις παράλληλα με τις νέες απευθείας συνδέσεις της Ελλάδας με χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πολύ, ενώ καταγράφεται έντονο τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία. Επιπλέον, επισήμανε πως η άρση των περιορισμών εισόδου στη χώρα θα διευκολύνει τον οδικό τουρισμό, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τόνισε πως παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία και χώρες των Αραβικών Εμιράτων που πλέον γνωρίζουν τη χώρα ως τουριστικό προορισμό, σημειώνοντας πως «είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε».

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως παρά το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός από την πανδημία, την περσινή χρονιά ο κλάδος συνεισέφερε πάνω από 10 δισ. στην οικονομία, γεγονός που χαρακτήρισε θετική έκπληξη, καθώς τον Ιούνιο εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Σημείωσε πως εύλογα η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχία και υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία και να εντείνουμε τη δουλειά» με εμπέδωση των αγορών και διερεύνηση νέων. «Παρά το αρχικό σοκ με το ξέσπασμα του πολέμου, η δυναμική με την οποία ξεκίνησε χρονιά φαίνεται πως επιστρέφει. Βλέπουμε μία αυξημένη προσμονή προς τη χώρα μας από παραδοσιακές και νέες αγορές», ανέφερε και πρόσθεσε πως μένει να δούμε πώς θα διαφοροποιηθούν οι αγορές ειδικές σε κάποιες περιοχές που είχαν αυξημένες τουριστικές ροές από Ρωσία και Ουκρανία. Η υφυπουργός ανέφερε πως παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει και ποιοτική αναβάθμιση στον εισερχόμενο τουρισμό, σημειώνοντας ότι σε σχέση με το 2019 το 2021 είχαμε μία αύξηση της τάξης του 27% της μέσης δαπάνης

Η κ. Ζαχαράκη έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σημειώνοντας πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα με πολλαπλασιασμό των αφίξεων και σημαντικό ποιοτικό στοιχείο πλέον το home porting. Κομμάτι κρουαζιέρας – Θεσσαλονίκη παράδειγμα – σημαντικό ποιοτικό στοιχείο το home porting, που, όπως είπε, φέρνει τέσσερις φορές περισσότερα έσοδα στην τοπική οικονομία. Αισιόδοξα μηνύματα, όπως ανέφερε, υπάρχουν και για τον συνεδριακό τουρισμό και τις εκθέσεις που ειδικά στην πόλη αφήνουν μέχρι οχτώ φορές περισσότερα έσοδα από άλλες μορφές τουρισμού.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, για τον θαλάσσιο και τον ιαματικό τουρισμό, ενώ τόνισε πως θα ακολουθήσουν ανάλογες εξειδικευμένες πρωτοβουλίες για ειδικές μορφές, όπως ο ορεινός, ο θρησκευτικός, ο ποδηλατικός, ο ορειβατικός και ο γαστρονομικός τουρισμός, που θα συμβάλουν στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά στο να βιώσουν οι επισκέπτες την αυθεντικότητα του κάθε τόπου. «Αυτήν την έννοια του βιώματος την δουλεύουμε και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάνω από 300 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν προς τον καταδυτικό τουρισμό, τον ορεινό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα μονοπάτια, τα καταφύγια, τις μαρίνες, τον γαστρονομικό τουρισμό και βέβαια στο κομμάτι της ψηφιοποίησης και της προσβασιμότητας», τόνισε.

Η υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα τουρισμού για όλους, που θα έχει τη μορφή του freedom pass και θα απαιτεί σαφώς λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία για τους επαγγελματίες του κλάδου. Παράλληλα, σημείωσε πως έχει διασφαλιστεί ποσό άνω του μισού εκατομμυρίου για ανασχεδιασμό της τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχο να δημιουργηθεί μία τουριστική ακαδημία που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις σχολές, αλλά και ένα ξενόγλωσσο τμήμα. Συγχρόνως, όπως είπε, πάνω από 46 εκ. θα διατεθούν για επιδοτούμενα σεμινάρια για πάνω από 20.000 ανέργους και εποχικά εργαζομένους που θα αρχίσουν από το τέλος του 2022 μέχρι τις αρχές του 2023.