Skip to main content

Ζαχάροβα: Η Τρας στην πρωθυπουργία καταδεικνύει την κρίση της βρετανικής δημοκρατίας

Αιχμηρά σχόλια κατά της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο «διορισμός» της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας αντανακλά την «κρίση την οποία διέρχεται η βρετανική δημοκρατία», ισχυρίστηκε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων διακοσμούν τη βιτρίνα με αυτόν τον τρόπο, τότε πιστεύουν ότι αυτό είναι το καλύτερο που έχουν σήμερα στη συλλογή. Ίσως το πρόβλημα να είναι στην κρίση της βρετανικής δημοκρατίας, επειδή αυτό το «αποτέλεσμα» δεν έχει καμία σχέση με η άμεση επιλογή των Βρετανών, αφού το σύστημα των έμμεσων εκλογών κυριαρχεί στο αγγλοσαξονικό δίδυμο», είπε η Ζαχάροβα, απαντώντας στο ερώτημα αν η Τρας είναι το πρόβλημα της Βρετανίας.

«Μερικές φορές αναρωτιέστε: δεν υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και μακριές δημοκρατικές παραδόσεις που να εκπροσωπούν επαρκώς, επαγγελματικά και έξυπνα τα διάφορα κλιμάκια της κυβέρνησης; Ίσως αυτό είναι απλώς το πρόβλημα της έλλειψης άμεσων εκλογών και της κρίσης τους ερμηνεία της δημοκρατίας», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο TASS στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα έρχονται λιγότερο από 24 ώρες από την ανάληψη της ηγεσίας της βρετανικής κυβέρνησης από την εκλεκτή των Συντηρητικών για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν σφοδρός πολέμιος της τακτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αιχμηρό σχόλιο της Ζαχάροβα αποτελεί χαρακτηρισμό και για την ίδια την Τρας, που ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και το υπουργείο της Ζαχάροβα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και είχε κάνει και κοινή συνέντευξή Τύπου με τον τότε ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά σε κλίμα εξαιρετικά βαρύ.