Skip to main content

Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη «Μακεδονία» εκτός από τη δική μας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο MIA υπογράμμισε πως «το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα».

«Μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας για το ”βόρεια”, δεν είναι εύκολο να δεχτούμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από τη δική μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ τόνισε πως «το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η “Μακεδονία” μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο MΙΑ της γειτονικής χώρας και απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του που ζουν στις ΗΠΑ εν όψει του δημοψηφίσματος, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι πως «είναι για εμάς, να γίνουμε μια χώρα που αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο, όπου ζει ο “μακεδονικός” λαός ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανένας δεν θα μπορεί να αρνηθεί, και με αναγνωρισμένη τη “μακεδονική” γλώσσα. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί πια τη “μακεδονική” ταυτότητα». Ζήτησε, δε, την υποστήριξη των συμπατριωτών του που ζουν στο εξωτερικό, στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ στάθηκε στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον στάθηκε στο πλευρό της χώρας του καθ’ όλη τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας, της παιδείας και της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ βοηθούν την ΠΓΔΜ να αποκρούσει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι «δεν λαμβάνουμε καμία συγκεκριμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας», ωστόσο σημείωσε πως «fake news υπάρχουν παντού». Είπε πάντως ότι «η Ρωσία δηλώνει δημοσίως πως αντιτίθεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και είναι δικαίωμά της να το κάνει».

Νεότερη ενημέρωση

Να σημειωθεί πως μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, το πρακτορείο MIA προχώρησε σε αλλαγή των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).