Skip to main content

Ζόραν Ζάεφ: Μεγάλος φίλος της χώρας μας ο Γιάννης Μπουτάρης

Στα Σκόπια βρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων-Εκτενής αναφορά στα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στα Σκόπια βρέθηκε για τελευταία φορά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της «Διπλωματίας των πόλεων», που με την αποστολή αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, βασικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είχαν αναπτύξει πολιτικές ειλικρινούς συνεργασίας και εμπιστοσύνης πριν ακόμα υπογραφεί η Συνθήκη των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τον Γιάννη Μπουτάρη «μεγάλο φίλο» της χώρας του, επισημαίνοντας παράλληλα: «Οι χώρες μας έχουν ένα μεγάλο μέλλον μπροστά, με πολλές ευκαιρίες. Η Συνθήκη της Πρεσπών είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση για τομείς σημαντικούς για τους πολίτες και των δύο χωρών. Τα οφέλη είναι ήδη αισθητά μέσω της συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, της ενέργειας, των νέων επενδύσεων, της συνεργασίας των επιχειρηματικών κοινοτήτων, της ανταλλαγής εμπειριών στον τομέα της οικολογίας και του τουρισμού, των προσπαθειών για τη διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων. Έχουμε επωφεληθεί μόνο από τις καθιερωμένες σχέσεις καλής γειτονίας. Ένας τρόπος επίτευξης λύσης μέσω ειλικρινούς διαλόγου σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα που επιτεύχθηκε μέσω της Συνθήκης της Πρεσπών είναι ένα όφελος για ολόκληρη την περιοχή».

Ο δήμαρχος συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα και την Κατερίνα Καμάρα, πολιτική επιστήμονα και μέλος του ΔΣ του MOMus. Εκτός του Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκαν με τον νέο πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και τον δήμαρχο των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ.