Skip to main content

Ζάεφ: Όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο

Ο Ζάεφ υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα του είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο»

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθ' αυτή έχει πολλά οφέλη» αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο «Euronews», σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Ο Ζ. Ζάεφ υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. «Η "Μακεδονία" δεν χρειάζεται εκλογές» αναφέρει, εξηγώντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, αφού επαναλαμβάνει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς τη χώρα.

«Είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχία της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, όπου όλοι οι αποφασισμένοι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους και έχουν λόγο για την κατεύθυνση την οποία παίρνει η χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, περισσότερο από το 91% έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. Κατ' αυτήν την έννοια, τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε, και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι' αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία για τη χώρα μας» αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ.

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η "Μακεδονία" δεν χρειάζεται εκλογές, η "Μακεδονία" είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε τη θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος... Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος...» αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σε άλλη σημείο της συνέντευξής του, δηλώνει ότι αντάλλαξε μηνύματα «με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει τη συνέχιση της διαδικασίας. Συζητήσαμε για μία ακόμη φορά όλες τις εναλλακτικές. Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη συνέντευξή του στο «Euronews».