Skip to main content

Ζάεφ: Σαν πόνος στο στήθος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι μολονότι ο συμβιβασμός με την Ελλάδα είναι «σαν πόνος στο στήθος», ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα του μπροστά.

Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες της Μακεδονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε κατοιίκους του Βέλες.

«27 χρόνια χασομερήσαμε, χάσαμε άσκοπα το χρόνο μας. Αρκετά! Ήρθε η ώρα να μπούμε στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες της Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι μολονότι ο συμβιβασμός με την Ελλάδα είναι «σαν πόνος στο στήθος», ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα του μπροστά.

«Συμβιβάστηκα επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά», υπογράμμισε ο Ζάεφ.

Στην δική του ομιλία, που ακολούθησε εκείνη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο δήμαρχος της Βελεσά εξέφρασε τη συμφωνία του ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ζήτημα.

Επίσης τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει στα Σκόπια να κρατήσουν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομά τους, προστατεύοντας παράλληλα την ταυτότητα και τη γλώσσα των πολιτών.

Ντιμιτρόφ: «Διατηρήσαμε ό,τι σημαντικότερο για μας: "μακεδονική" γλώσσα κι εθνικότητα»

Οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, βλέπουν το μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι μια μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων».
«Δεν εκλέγουμε δημάρχους, ούτε βουλευτές, ούτε νέα κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου. Η μάχη είναι για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον των πολιτών, των παιδιών μας, για την επόμενη γενιά, για περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, για μια συντεταγμένη κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα. «Αλλά ως χώρα διατηρήσαμε αυτό που είναι το σημαντικότερο για μας: τη "μακεδονική" ταυτότητα, την "μακεδονική" εθνικότητα και τη γλώσσα, ανοίγοντας την ίδια ώρα πόρτες που μας οδηγούν στο μέλλον».

Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ έγινε "success story" της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά γειτονικές χώρες και κερδίζοντας υποστήριξη από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Όταν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας, γινόμαστε εταίροι. Βοήθησε πρώτα τον εαυτό σου, για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν και άλλοι», υπογράμμισε.