Skip to main content

Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, συμπληρώνεται

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε εκ νέου στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας σε βουλευτή του VMRO-DPMNE, που ζήτησε συζήτηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Το όνομα "Μακεδονία" δεν αλλάζει αλλά συμπληρώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας εκ νέου στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Απαντώντας στον βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, που πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, πρόσθεσε:

«Στις γενικές εκλογές, οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στα μέλη του κοινοβουλίου για να πάρουν αποφάσεις. Στο ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εκ νέου τους πολίτες. Οι πολίτες που αποφάσισαν, πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, παρέμειναν σπίτι» τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονα, MIA.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συζήτησης», ενώ αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής στα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν πολλές διαιρέσεις στη χώρα μας και όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Η απάντησή του, ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, καθώς δεν πιστεύει σε όσα γράφονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής από τη συμμαχία των Αλβανών, Σουρίγια Ρασίτι, υποστήριξε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για την ισότητα του αλβανικού λαού.