Skip to main content

Ζαγκλιβέρι: Εξαφανισμένος ο επιχειρηματίας, σε απόγνωση αγρότες από το κανόνι εκατομμυρίων

Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την περασμένη Πέμπτη όταν είπε στους εργαζόμενούς του «από αύριο δεν θα έρθετε στη δουλειά» - Απελπισμένοι οι παραγωγοί

Εξαφανισμένος παραμένει ο επιχειρηματίας από την περιοχή του Ζαγκλιβερίου του οποίου η επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, από τις μεγαλύτερες στο είδος της στην περιοχή, έβαλε λουκέτο την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς παραγωγούς και προμηθευτές. Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την περασμένη Πέμπτη, ενώ από προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έχουν φύγει από το χωριό και κάποια από τα μέλη της οικογένειάς του που ήταν εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται ο επιχειρηματίας, πολύ δε περισσότερο δεν γνωρίζει τους λόγους της εξαφάνισής του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την περασμένη Τετάρτη ο επιχειρηματίας πλήρωσε το προσωπικό της επιχείρησής του, περίπου δέκα άτομα, λέγοντάς τους “από αύριο δεν θα έρθετε στη δουλειά”. Έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί.

Από την ώρα που έγινε γνωστό το γεγονός, στις τάξεις των αγροτών της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών όπως Θεσσαλονίκης, Σερρών, Θεσσαλίας και αλλού, που παρέδιδαν την παραγωγή τους στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, επικρατεί αναστάτωση και απόγνωση. Μιλώντας με αρκετούς απ' αυτούς η Voria.gr διαπίστωσε ότι κάποιοι, ελάχιστοι, είχαν πάρει σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, ενώ κάποιοι άλλοι ένα μικρό μόνο μέρος. Η πλειονότητα, όμως, των αγροτών δεν είχε πληρωθεί ούτε ευρώ, ενώ στους περισσότερους είχαν δοθεί επιταγές, κάποιες από τις οποίες έληξαν στο τέλος Οκτωβρίου και πλέον είναι ακάλυπτες, ενώ οι υπόλοιπες λήγουν ώς το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης “η τοπική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη. Επικρατεί αναβρασμός στους αγρότες, πολλοί από τους οποίους είναι σε απελπιστική κατάσταση καθώς είναι η περίοδος της σποράς και χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα αναγκαία. Έχω μιλήσει με βουλευτές του νομού και τους έχω ζητήσει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, να πιέσουν όπου χρειαστεί για να δοθεί λύση ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί”.

Το ακριβές ύψος του ανοίγματος της επιχείρησης προς αγρότες παραγωγούς, αλλά και προς προμηθευτές, παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα χρέη αφορούν ασφαλώς αγρότες της περιοχής του Ζαγκλιβερίου, της Νέας Απολλωνίας και των Βασιλικών, αλλά και παραγωγούς από γειτονικές περιοχές των Σερρών και κάποιους μεγαλοαγρότες από τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο άνοιγμα υπάρχει και προς ορισμένους προμηθευτές της επιχείρησης, κάποιοι από τους οποίους είναι από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με παραγωγό ο οποίος μίλησε στη Voria.gr “οι περισσότεροι είμαστε σε απόγνωση. Δεν έχουμε χρήματα ούτε για πετρέλαιο. Τα χρέη προς τους παραγωγούς εδώ της περιοχής είναι από 7.500 έως 100.000 ευρώ”. Άλλος αγρότης της περιοχής εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς, όπως επισημαίνει, “εμείς παραδώσαμε όλη την παραγωγή μας αλλά στα χέρια μας έχουμε μόνον ζυγολόγια και κάποια πρόχειρη απόδειξη παράδοσης παραλαβής, τα τιμολόγια συνήθιζε να μας τα δίνει τον Γενάρη, αλλά δεν είχαμε πρόβλημα γιατί ήταν φερέγγυος έως τώρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προβλήματα στην επιχείρηση είχαν αρχίσει να φαίνονται δειλά δειλά εδώ και περίπου οκτώ με δέκα μήνες. “Τον τελευταίο καιρό παίρναμε τα χρήματά μας τμηματικά, λίγα λίγα, ενώ παλιότερα μας πλήρωνε μια κι έξω”, αναφέρει αγρότης από την περιοχή των Βασιλικών. Σύμφωνα με άλλη πηγή ο επιχειρηματίας, πριν να εξαφανιστεί, είχε κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια μπας και εξασφαλίσει ρευστότητα. Συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα είχε πάει σε μεγάλη τράπεζα για να ζητήσει δάνειο, αλλά δεν του το έδωσαν. Τρεις ημέρες μετά εξαφανίστηκε.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βασιλικών Νίκος Καραβασίλης δήλωσε στη Voria.gr ότι “ακόμη δεν γνωρίζουμε το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι αγρότες από την περιοχή μας. Αυτές τις μέρες μαζεύουμε στοιχεία και αύριο Τρίτη έχουμε συνάντηση με νομικούς για να δούμε τι θα κάνουμε”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ίδιου συνεταιρισμού Απόστολο Σινάκο οι επιταγές τις οποίες έχουν στα χέρια τους οι αγρότες των Βασιλικών από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ. “Αυτές λήγουν στο τέλος του μήνα. Κύριος αποδέκτης αυτών των επιταγών είναι ο συνεταιρισμός ο οποίος, όπως καταλαβαίνετε, θα κλονιστεί καθώς σε αυτόν θα φορτωθεί το χρέος”.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Φυτώκας, ταμίας του σωματείου Ακτημόνων Βασιλικών, τα μέλη του οποίου καλλιεργούν περίπου 1.600 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας αναφέρει στη Voria.gr ότι “το άνοιγμα του σωματείου είναι 18.000 ευρώ. Παραδώσαμε κριθάρι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία και πήραμε επιταγή η οποία λήγει στο τέλος του μήνα. Ευτυχώς φέτος, τις υπόλοιπες παραγωγές μας, από περίπου 1.400 στρέμματα τις είχαμε παραδώσει σε άλλους”. Σημειώνει, δε, πως “η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή και πολλοί περίμεναν να ρεφάρουν ζημίες προηγούμενων χρόνων. Η πληγή που άνοιξε είναι πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς, κάποιοι δυστυχώς δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουν”.