Skip to main content

Ζαγκλιβέρι: Ο εξαφανισμένος επιχειρηματίας έδωσε σημεία ζωής, αλλά όχι χρήματα

Επανεμφανίστηκε εδώ και μερικές ημέρες ο επιχειρηματίας αλλά μόνο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με ορισμένους παραγωγούς.

Σημεία ζωής έδωσε τις τελευταίες ημέρες ο επιχειρηματίας από το Ζαγκλιβέρι ο οποίος εξαφανίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, αφήνοντας πίσω του χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς αγρότες παραγωγούς, αλλά και προς προμηθευτές, όπως αποκάλυψε η Voria.gr. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Voria.gr εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο επιχειρηματίας πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές με αγρότες, εκπροσώπους συνεταιρισμών, καθώς και με πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο, να εμφανίζεται δια ζώσης, ούτε φυσικά να δηλώνει το μέρος στο οποίο βρίσκεται. Όπως είχε αποκαλύψει στις 5 Νοεμβρίου η Voria.gr, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα της εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, στην περιοχή του Ζαγκλιβερίου, είχε βάλει αιφνιδίως λουκέτο, με τον επιχειρηματία να εξαφανίζεται, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε σχετικά Σε απόγνωση οι αγρότες του Λαγκαδά για το κανόνι εκατομμυρίων ευρώ στο Ζαγκλιβέρι

Έκτοτε, και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής. Ωστόσο, εδώ και μερικές ημέρες επανεμφανίστηκε, αλλά μόνο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με ορισμένους παραγωγούς προς τους οποίους οφείλει μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν προς την Voria.gr αγρότες της περιοχής ο επιχειρηματίας δηλώνει προς τους συνομιλητές του ότι αναζητεί τρόπους προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη του και τους διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους.

«Μου είπε ότι έκανε πολλά λάθη, γι' αυτό έπεσε έξω, αλλά μου ζήτησε να κάνω λιγάκι υπομονή γιατί προσπαθεί λέει να βρει λύση για να μας πληρώσει», δήλωσε στη Voria.gr αγρότης της περιοχής. Άλλος παραγωγός, από την περιοχή των Βασιλικών με τον οποίο επίσης επικοινώνησε ο επιχειρηματίας ανέφερε στην Voria.gr πως «μου είπε ότι θέλει να αποκαταστήσει το όνομά του, ότι δεν είναι μπατακτσής και ότι βρίσκεται σε διάφορες συζητήσεις προκειμένου να βρει τρόπο να μας πληρώσει. Τι να σου πω...».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο επιχειρηματίας, μέσω των δικηγόρων του, βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης, κάτι όμως, που θεωρείται πολύ δύσκολο. Παράλληλα, επιδίωξε και είχε επαφή και με βουλευτές. Ένας εξ αυτών ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος είπε στην Voria.gr ότι «εγώ δεν τον γνώριζα, επικοινώνησε μαζί μου, μέσω ενός φίλου μου. Άκουσα το πρόβλημά του και του υπέδειξα να αναζητήσει λύσεις μέσω της νόμιμης οδού και να κάνει ό,τι πρέπει για να πληρώσει τους αγρότες των οποίων πήρε την παραγωγή και οι άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε απόγνωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο εξαφανισμένος επιχειρηματίας λειτουργούσε μια πολύ παλιά και εύρωστη έως και πριν από λίγους μήνες, επιχείρηση εμπορίας ζωοτροφών και δημητριακών με έδρα το Ζαγκλιβέρι. Σύμφωνα με τους παραγωγούς η επιχείρηση απορροφούσε περίπου το 85% της παραγωγής σε σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και καλαμπόκι, απ' όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το έστελνε στο εξωτερικό, είτε ως πρώτη ύλη είτε ως επεξεργασμένη ζωοτροφή. Παράλληλα, η επιχείρηση έπαιρνε την παραγωγή και από πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα από τις Σέρρες, τη Θεσσαλία όπου υπάρχουν αρκετοί μεγαλοαγρότες, αλλά ακόμη και από Βουλγαρία.

Πολλά από τα θύματα του εξαφανισμένου επιχειρηματία είναι από την περιοχή των Βασιλικών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Βασιλικών Απόστολο Σινάκο «το ύψος των οφειλών προς το συνεταιρισμό και προς τους αγρότες της περιοχής μας ανέρχεται περίπου στα 300.000 ευρώ. Εμείς έχουμε στα χέρια μας κάποιες επιταγές που πλέον είναι ακάλυπτες, έχουμε και κάποια τιμολόγια, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν απλώς ένα ζυγολόγιο». Χθες ο αγροτικός συνεταιρισμός Βασιλικών απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία τον ενημερώνει για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνεταιρισμός, στην επιστολή του, ζητά από την Πολιτεία να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων και παράλληλα, οι τράπεζες να είναι πιο αυστηρές στον τρόπο με τον οποίο χορηγούν επιταγές προς τους επιχειρηματίες, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτές θα εξοφληθούν.