Skip to main content

Ζαγοράκης: Μόλις 11 έργα για τον αθλητισμό στην Ελλάδα το 2018

«Λυπηρό ότι η Ελλάδα εμφάνισε τόσο χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας ια προγράμματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων, λιγοστές αιτήσεις, αλλά και διαχειριστική ανεπάρκεια για έργα που σχετίζονται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ζαγοράκη.

Όπως αναφέρει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2018 μέσω του προγράμματος Erasmus+, επιλέχθηκαν μόλις 11 έργα στην Ελλάδα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2016-2018, οι δύο εθνικοί οργανισμοί της χώρας έχουν συνάψει συμβάσεις για πάνω από 1. 600 έργα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων του προγράμματος.

Ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός αιτήσεων αλλά και εγκεκριμένων έργων στον τομέα του αθλητισμού αντανακλά όχι μόνο την διοικητική και διαχειριστική αδυναμία των φορέων του αθλητισμού και το έλλειμα ενημέρωσης, αλλά και την επί σειρά ετών υποβάθμιση του αθλητισμού ως πολιτική προτεραιότητα στη χώρα.

 Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαγοράκης τόνισε τα εξής:

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφάνισε τόσο χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας αλλά και αιτήσεων για προγράμματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος Erasmus+ και ζητούμε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο για τις δράσεις του αθλητισμού, η Ελλάδα έδειξε να μην ενδιαφέρεται για αυτή την πηγή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τουλάχιστον στον τομέα του αθλητισμού, για τον οποίο, προσωπικά, έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προφανώς και υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, διοικητικά, διαχειριστικά, οικονομικά τόσο για τις ομάδες, κυρίως τις ερασιτεχνικές, όσο και για τους φορείς που έχουν την ευθύνη για τον αθλητισμό στη χώρα. Δεν μπορεί, όμως,  να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια, τη στιγμή που ο αθλητισμός στη χώρα, βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει τόσο η συντεταγμένη πολιτεία, όσο και οι φορείς του αθλητισμού να ξεκινήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η νέα πολιτική ηγεσία έδειξε από την αρχή ότι έχει ψηλά τον αθλητισμό στην ατζέντα της. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να φανεί και σε επίπεδο ενδιαφέροντος όσο και απορροφητικότητας κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το  Erasmus+».