Skip to main content

Παραλλαγή Όμικρον: 26 κρούσματα στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της Όμικρον σε Κρήτη, Λακωνία, Αττική - Δεν σχετίζονται με ταξίδι τα περισσότερα

Αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική. Τα περισσότερα, όπως είπε, δεν σχετίζονται με ταξίδι.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα. «Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρήτη και Λακωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Διαβάστε ακόμη: Τεστ σε όλους για να ανακοπεί η μετάδοση της Όμικρον - Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσεις

H τοποθέτηση του πρόεδρου του ΕΟΔΥ έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία της Covid-19, που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι (12:00) η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφωτίσουν το κοινό απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την νόσο, τη πρόληψη και την θεραπεία της. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί βίντεο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον εμβολιασμό.

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2  είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργστηριακό πείραμα». Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιος όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλει στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».

Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Καρδιολογική Κλινικήστο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε πως «Εχουν νοσηλευτεί πανω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικες του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Αλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής επιχείρησε να καταδείξει τη συμβολή της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από την πλευρά της, η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, παρουσίασε την επιδημιολογική εικονα και τον τρόπο που παρακολουθούν την πορεία της στη Σχολή. Στην τελευταία συνεδρίαση, η υποεπιτροπή επιδημιολογων διαπίστωσε πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδα η επιδημία είναι σε υφεση και αρχιζει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας είπε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανιαστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογημας χωρίς πυρετό. Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλλαξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19».

Συμφωνά με την Βάνα Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών.