Skip to main content

Ζεεχόφερ: Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει μόνη της το μεταναστευτικό

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του.

Την ανάγκη να δοθεί επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, επισημαίνοντας πως «η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της».

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα, για να τονίσει: «Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν την μετανάστευσή τους περαιτέρω. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών στάθηκε για μία ακόμη φορά στην σημασία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» της Καγκελαρίου Μέρκελ και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Αν δεν βοηθήσουμε, το λέω στον γερμανικό λαό, αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεεχόφερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει υποδεχόμενη πρόσφυγες από την Ελλάδα, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα».

Ο κ. Ζεεχόφερ παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, ο κ. Ζεεχόφερ υποστήριξε πως η Γερμανία θα μπορούσε επιπροσθέτως να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και να υποστηρίξει την διαδικασία των επιστροφών. «Είναι και προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μια λειτουργική διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία αποθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να πάρουν αυτό τον δρόμο», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

«Η καλή ατμόσφαιρα και τα καλά λόγια δεν αρκούν», πρόσθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στις «θετικές συνομιλίες» με τους τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε χθες και προχθές στην 'Αγκυρα. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε αυτό και να βρούμε μια βιώσιμη λύση», κατέληξε.