Skip to main content

Ζελένσκι: Ο Πούτιν προετοιμάζει τους Ρώσους για πυρηνικά - Δεν είναι έτοιμος να το κάνει

Οι αξιωματούχοι της Ρωσίας έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν την κοινωνία τους» για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο, ισχυρίζεται ο Ζελένσκι.

Την επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν αρχίσει να «προετοιμάζουν την κοινωνία τους» για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο.

«Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC o Ζελένσκι. «Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε γι' αυτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι παρότρυνε πλήγματα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι μια προηγούμενη δήλωσή του είχε μεταφραστεί λάθος.

Η συνέντευξη του Ζελένσκι έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται δράση τώρα, καθώς οι απειλές της Ρωσίας αποτελούν «κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη». Η Μόσχα, όπως ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, έχει «κάνει ήδη ένα βήμα» καταλαμβάνοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να μετατρέψει σε ρωσική ιδιοκτησία.

«Ο κόσμος μπορεί να σταματήσει τις ενέργειες των Ρώσων κατακτητών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Ο κόσμος μπορεί να εφαρμόσει το πακέτο κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνει τα πάντα για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τον πυρηνικό σταθμό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, ανακτώντας πόλεις και χωριά ακόμη και σε περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας.

«Το μόνο που φοβάται ο Πούτιν δεν είναι ένα πυρηνικό χτύπημα. Φοβάται την κοινωνία του, τον λαό του. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να τον αντικαταστήσει, να του αφαιρέσει τη δύναμη και να την δώσει σε άλλο πρόσωπο», τόνισε ο Ζελένσκι.