Skip to main content

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειας της μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας απώλειες στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, και δεσμεύθηκε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι προχώρησε στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο BILD, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμανε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετάτην εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι αυτός (ο Πούτιν) θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε η BILD.

«Αύριο ο Πούτιν μπορεί να πει: εκτός από την Ουκρανία, θέλουμε και ένα μέρος της Πολωνίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις» δήλωσε δε.

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειας της μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας αυξανόμενες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα.

Η επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πούτιν ήρθε ως απάντηση στις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

«Βλέπει ότι οι μονάδες του απλώς τρέχουν να ξεφύγουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος των δικών του στρατιωτών».

Ο Ζελένσκι απαξίωσε επίσης τα σχέδια τεσσάρων κατεχομένων από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου για την ένταξη στη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό είναι μια «απάτη» που δεν θα αναγνωριστεί από τις περισσότερες χώρες.

«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα σχέδιά μας βήμα προς βήμα. Είμαι σίγουρος ότι θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας», συμπλήρωσε.