Skip to main content

Ζελένσκι σε Τζιτζικώστα: Να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία - 600 δισ. οι απώλειες μέχρι τώρα

«Οι απώλειες της Ουκρανίας από τον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το μήνυμα ανασυγκρότησης της Ουκρανίας αλλά των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί μέχρι στιγμής η χώρα του εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλώντας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστα.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σημειώσε ότι η χώρα του μάχεται ακόμη ενάντια στους Ρώσους εισβολείς όμως όπως τόνισε «ως κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους φίλους και εταίρους μας, οφείλουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον, να προετοιμαστούμε για την αποκατάσταση του κράτους μας και για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεών μας».

Διαβάστε ακόμη: Επικοινωνία Τζιτζικώστα με Ζελένσκι - «Οι περιφέρειες της ΕΕ ήταν και θα είναι δίπλα σας»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, «οι απώλειες της Ουκρανίας από τον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 32 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου, περισσότερες από 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και περισσότερες από 350 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Τεράστιες ζημίες υπέστησαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Περίπου 2.500 χιλιόμετρα δρόμων και σχεδόν 300 γέφυρες έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές».

Το κυρίαρχο όμως, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, «είναι οι ανθρώπινες απώλειες και ο εξαναγκασμός των παιδιών και των γυναικών σε φυγή. Δεκάδες πόλεις και χωριά μας είναι πλέον κατεστραμμένα και θα απαιτηθεί τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να ξαναχτίσουμε τους οικισμούς μας, να ξαναχτίσουμε τις ζωές των Ουκρανών. Η Μαριούπολη, η Volnovakha, η Okhtyrka, Chernihiv, η Borodianka, θα χρειαστούν τη συνδρομή σας και την προσπάθεια όλων για να ξαναγίνουν οι πόλεις που όλοι γνωρίζαμε. Και ο ρόλος ο δικός σας, των περιφερειαρχών και των δημάρχων θα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ουκρανίας. Βασική μας αρχή είναι ότι ξαναχτίζουμε ολόκληρη τη χώρα, με την Ευρώπη και τον κόσμο, με τους ηγέτες των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα, όλοι μαζί βάζουμε τα θεμέλια για μια συνεργασία ζωτικής σημασίας για κάθε πόλη και κάθε χώρα της Ευρώπης», κατέληξε.