Skip to main content

Ζελένσκι στους ηγέτες της G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει ο χειμώνας

Ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους G7 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια για τις εξαγωγές σιτηρών

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια για τις εξαγωγές σιτηρών ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους ηγέτες της συνόδου κορυφής G7.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις βαυαρικές Άλπεις μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι ζήτησε, επίσης, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Θέλουμε να τελειώσει φέτος ο πόλεμος»

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω βιντεοσύνδεσης, κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στο κάστρο Ελμάου.

Πριν από την ομιλία του προς τους ηγέτες της G7, ο Ζελένσκι είχε τονίσει την επείγουσα ανάγκη για περισσότερα όπλα. «Οι εταίροι μας πρέπει να κινηθούν ταχύτερα αν είναι πραγματικά εταίροι και όχι παρατηρητές. Οι καθυστερήσεις με τις μεταφορές όπλων στο κράτος μας, οι όποιοι περιορισμοί – είναι στην πραγματικότητα μια πρόσκληση στην Ρωσία να χτυπήσει ξανά και ξανά» είπε στο τελευταίο από τα καθημερινά μηνύματά του με τα οποία συσπειρώνει τους συμπατριώτες του.

Λίγο νωρίτερα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως οι χώρες της G7 θα δεσμευτούν σε μια νέα δέσμη συντονισμένων δράσεων για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία και θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.