Skip to main content

Ζέρβας στη Voria: Αυτά πετύχαμε τον πρώτο χρόνο για τη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με άρθρο του στη Voria.gr, παρουσιάζει τον απολογισμό τού ενός χρόνου της διοίκησής του στον κεντρικό δήμο της πόλης

του Κωνσταντίνου Ζέρβα*

Ένα χρόνο πριν είχα την τιμή να αναλάβω δήμαρχος της πόλης μου έχοντας εκλεγεί με το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών μεταπολιτευτικά και μάλιστα σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό πληθώρας υποψηφιοτήτων. Η εντολή που έλαβα από τους Θεσσαλονικείς ήταν σαφής – εντολή για σκληρή και πολλή δουλειά.

Όχι για διατήρηση ισορροπιών, όχι για τη συνέχιση της απραξίας που ταλαιπωρεί την πόλη δεκαετίες και μακριά από μια κακή παράδοση να αναδεικνύει πολιτικό προσωπικό με μηδενικό αποτύπωμα για την ίδια την πόλη. Στις επιλογές μου για τη διοίκηση του δήμου στηρίχθηκα σε στελέχη της νέας γενιάς, σε νέα πρόσωπα, με μικρή ίσως διοικητική εμπειρία αλλά με όρεξη για δουλειά και φιλοδοξία. Με γνώση και ικανότητες. Δεν ζητήσαμε και δεν λάβαμε ούτε μία μέρα ως περίοδο χάρητος. Δεν υπάρχει άλλωστε αυτή η πολυτέλεια χρόνου για την πόλη μας.

Είχα μια θητεία περίπου δέκα ετών, ως αιρετός, στον δήμο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζαμε ακριβώς τι παραλαμβάνουμε. Ένας δήμος που είχε ξεσυνηθίσει να δουλεύει και να αποδίδει, μία πόλη που υστερούσε σε μεγάλες υποδομές. Με άθλιο οδικό δίκτυο και πεζόδρομους, χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, με υστερήσεις σημαντικές στη σχολική στέγη, κακή κατάσταση της καθαριότητας και ουραγός στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι αστικές της συγκοινωνίας είναι αποδιαρθρωμένες με τον ΟΑΣΘ σε διάλυση, τα έργα του Μετρό να καρκινοβατούν, με ελάχιστες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και ασθενική αν όχι μηδενική ανάπτυξη.

Η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στο χάρτη ως μία πόλη με λαμπερό παρελθόν αλλά με αδιάφορο παρόν και αβέβαιο μέλλον. Πρώτιστο μέλημα μου η αντιστροφή αυτής της πορείας και μονόδρομος η στροφή στην καθημερινότητα, η συστηματική και επίμονη ενασχόληση με τα προβλήματα της πόλης με σκληρή δουλειά.

Καθημερινότητα

Ανατάξαμε την καθαριότητα - επισκευάστηκαν οχήματα και μηχανήματα που ήταν παρατημένα, απομακρύνθηκαν τόνοι ογκωδών απορριμμάτων από τους δρόμους της πόλης, ξεκίνησαν τακτικές και συχνές δράσεις καθαρισμού σε γειτονιές, πλατείες, δρόμους, πλένονται και αντικαθίστανται κάδοι, ολοκληρώνονται  διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αναβαθμίστηκε ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στο Φοίνικα και εντός λίγων εβδομάδων τοποθετούνται οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι εντός του αστικού ιστού.



Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις ήδη σε 30 δρόμους, ενισχύουμε τον ηλεκτροφωτισμό, κατεδαφίσαμε εγκαταλελειμμένα κτήρια και δημιουργήσαμε ελεύθερους χώρους σε γειτονιές, προχωρήσαμε στη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου, επισκευάσαμε πληθώρα πάρκων, παιδικών χαρών, αποκαταστήσαμε το αστικό περιβάλλον σε σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, χτυπήσαμε το παρεμπόριο, αλλά και το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους, με συνεχείς επιχειρήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, βελτιώσαμε πεζοδρόμια και μικρούς χώρους πρασίνου, κατασκευάσαμε σε χρόνο ρεκόρ νέους ποδηλατόδρομους αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, διπλασιάζοντας μέσα σε ένα μόλις μήνα το υφιστάμενο δίκτυο των ποδηλατόδρομων και ξεκινάμε τη συντήρηση του παλιού δικτύου ώστε στο σύνολό του να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης περισσότερων ποδηλατών – ενισχύοντας ουσιαστικά την εναλλακτική μετακίνηση.

Ανάπτυξη

Παράλληλα, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην ανάπτυξη της πόλης ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα. Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη 12,5%, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και φέτος και κάθε χρόνο, πιστοί στην προεκλογική μας δέσμευση. Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία απαλλάσσοντας επιχειρήσεις από την καταβολή και παραχωρώντας χώρους για να στηρίξουμε τη λειτουργία της εστίασης. Προχωρήσαμε σε οργανωτικές παρεμβάσεις και λειτουργικούς εκσυγχρονισμούς, ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αναδιάταξη υπαλληλικού προσωπικού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και του κατοίκου της πόλης.

Προοπτική

Συνεργαζόμαστε με τη Cisco, έναν παγκόσμιο κολοσσό στις νέες τεχνολογίες, προχωρώντας με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη στο κτήριο των παλιών Σφαγείων στα δυτικά της πόλης, στεγάζεται το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων  με απώτερο στόχο να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες τεχνολογίες μετασχηματίζοντας την πόλη στην πράξη, και όχι «πιλοτικά», σε smartcity. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ένα κέντρο καινοτομίας που αντίστοιχο του υπάρχει στη Βαρκελώνη, στο Τόκυο, τη Σιγκαπούρη και το Βερολίνο! Πιστεύουμε στην καινοτομία και στη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Υποδομές

Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα των υποδομών. Η Θεσσαλονίκη για να αλλάξει κατηγορία χρειάζεται μεγάλα έργα. Σε όλα τα ενεργά project της πόλης είμαστε παρόντες δίνοντας λύσεις και επιταχύνοντας τις διαδικασίες - στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στο νέο γήπεδο της Τούμπας. Βρήκαμε χρηματοδότηση για την ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη, πιάσαμε το νήμα της πλατείας Διοικητηρίου μετά από 30 χρόνια, προχωράμε την υπόθεση κατασκευής ξύλινου deck επέκτασης της Παλιάς Παραλίας και προσεγγίζουμε την Πλατεία Ελευθερίας με νέα δεδομένα, δηλ. με την κατασκευή υπόγειου πάρκινκ και ισόγειου πάρκου μνήμης. Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται και στο ζήτημα της σχολικής στέγης με κυριότερη επιτυχία την δρομολόγηση κατασκευής 5 σχολικών συγκροτημάτων την περίοδο 2021 – 2027. Iδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στις αναπλάσεις των γειτονιών ξεκινώντας μέσα στο 2021 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σε ξεχασμένες γειτονιές πέρα από το κέντρο. Ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο και αστικός εξοπλισμός στην Ξηροκρήνη, την Τούμπα, το Ντεπό και όπου αλλού χρειάζεται αναβάθμιση η ποιότητα ζωής των κατοίκων.



Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με στόχο μια πιο ορθολογική καi αποτελεσματική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ για την ανάταξη του συγκοινωνιακού έργου και στην υπόθεση της ολοκλήρωσης του Μετρό με ρόλο επιταχυντή των εξελίξεων και ελεγκτή διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων. Όμως δεν μείναμε εκεί. Ήδη παραλαμβάνουμε 50 σύγχρονα αστικά λεωφορεία από την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας ενισχύοντας στην πράξη τις συγκοινωνίες – αποτελεί μια δική μας στρατηγική επιλογή. Δεν είναι στη λογική μας η καταγγελία αλλά η ενεργή συμμετοχή. Δε βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις αλλά λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα της πόλης.

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα

Ξεχωριστά, θα ήθελα να αναφερθώ στις περσινές Χριστουγεννιάτικες Γιορτές που είχαν στοιχεία πρωτοποριακά, υψηλό αισθητικό επίπεδο, ιδιαίτερες οργανωτικές προσεγγίσεις και αναμφίβολα άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα στην πόλη. Οι εκδηλώσεις δεν επιβάρυναν τα ταμεία του δήμου ούτε ένα ευρώ καθώς και εδώ προχωρήσαμε με διαφορετική φιλοσοφία δωρεών και χορηγιών.



Δυστυχώς ελέω κορωνοϊού ματαιώθηκε σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα κρατούσε ζωντανή την περιοχή όλο το χρόνο. Παρόλα αυτά ψηφιοποιήσαμε και τα «Δημήτρια» ώστε να μη χαθεί η φετινή χρονιά και να ξεπεράσουμε το σκόπελο των περιορισμών της πανδημίας. Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της πανδημίας, με τον δήμο να μη χάνει ούτε μία ημέρα. Ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές, αναδιατάξαμε υπαλληλικό προσωπικό, ενισχύσαμε  το «βοήθεια στο σπίτι» ενεργά και αξιοποιήσαμε το «νεκρό χρόνο» για να ολοκληρώσουμε εργασίες στο αστικό περιβάλλον με μηδενικές οχλήσεις.

Ενώνουμε δυνάμεις

Στην προσπάθεια αυτή να στρίψουμε το τιμόνι της πόλης, δεν είμαστε μόνοι. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, με τους όμορους δήμους, με την Περιφέρεια και την Ελληνική Κυβέρνηση, με τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους, με τις επιχειρήσεις και τους καθιστούμε όλους εταίρους και συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή. Δημιουργούμε ισχυρές συμμαχίες δημιουργίας. Δένουμε το παρόν με το παρελθόν της πόλης και όλοι μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον. Συνεργασίες με πνεύμα αμοιβαιότητας στη βάση της αποτελεσματικότητας, των απτών μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Με πρόγραμμα και όραμα

Όσοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πόλη ως έναν καμβά ακινησίας όπου τίποτε δεν αλλάζει, τίποτε δεν προχωρά και τίποτε δεν βελτιώνεται, όσοι συνεχίζουν να υπηρετούν ιδεοληψίες, αρτηριοσκληρωτικές και γραφειοκρατικές αντιλήψεις δεν είναι,ούτε θα είναι σύμμαχοί μας. Οι εποχές αυτές πέρασαν και οι νοσταλγοί τους δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Η πόλη θα προχωρήσει με όλους όσους θέλουν και μπορούν. Και εμείς σθεναρά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με όραμα, με πρόγραμμα και κυρίως με την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και αξίζει περισσότερα. Θα υπάρξουν πιθανώς και λάθη και αστοχίες. Όποιος όμως δεν προσπαθεί, δεν δουλεύει είναι αυτός που τα αποφεύγει. Και εμείς είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά. Και ο πρώτος χρόνος είναι μόνο η αρχή αυτής της προσπάθειας.