Skip to main content

Ζέρβας: Ανάδοχος για την αρχαιολογική ανασκαφή στην πλατεία Ελευθερίας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε την εγκατάσταση αναδόχου για την αρχαιολογική ανασκαφή στην πλατεία Ελευθερίας

Την εγκατάσταση αναδόχου για την αρχαιολογική ανασκαφή στην πλατεία Ελευθερίας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα έργα και τις υποδομές της πόλης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει τις αρχαιολογική ανασκαφή σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για να έχουμε μια σαφή εικόνα των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε αυτό το σημείο της πόλης μας», τόνισε ο δήμαρχος. Όπως ανέφερε και τα δύο στάδια (αρχαία και μελέτη για πάρκινγκ) ολοκληρώνονται το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας σημείωσε επίσης για το θέμα της πλατείας Ελευθερίας ότι παράλληλα γίνεται η τεχνικοοικονομική μελέτη αναφορικά με το υπόγειο πάρκινγκ.

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι αποσφραγίστηκαν για την ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη η τεχνική και οικονομική προσφορά τις οποίες κατέθεσε το σχήμα που κέρδισε το πρώτο βραβείο. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα επίκειται πλέον η υπογραφή σύμβασης για να προχωρήσει το έργο.

Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Σώμα για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σειρά μεγάλων έργων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στα εξής:

- Μουσείο Ολοκαυτώματος: Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η τελική λύση, ώστε να προχωρήσει το έργο
- Deck παλιάς παραλίας: Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε τους επόμενους μήνες να προκηρυχθεί η μελέτη.
- Ανάπλαση Αριστοτέλους: Έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Ανάπλαση πέριξ των Δικαστηρίων: Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς (δύο μήνες ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα).

«Σχεδιάζουμε διαφορετικά και φέρνουμε αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας ότι πέρα από τα μεγάλα έργα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει σχεδιάσει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για παρεμβάσεις στις γειτονιές.

«Θα φτάσουμε σε περιοχές που είχαν χρόνια να δουν έργα από τον δήμο, γιατί για εμάς Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον το ιστορικό κέντρο«, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι αναπλάσεις γειτονιών.

Αναφερόμενος στο έργο της τοποθέτησης των πρώτων υπόγειων κάδων στο κέντρο της πόλης, ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως πρόκειται για μια υπόσχεση που γίνεται πράξη. Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η πρώτη αποκομιδή.

Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη χρήση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων είναι τα εξής:

- Μεγαλύτερη χωρητικότητα (1 υπόγειος κάδος ισούται με 3 συμβατικούς).
- Βελτίωση της αισθητικής εικόνας του αστικού ιστού με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων.
- Αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης και δυσοσμίας.
- Μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων, εξοικονόμηση πόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων.
- Μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα, αποφυγή βανδαλισμών.
- Αθόρυβη λειτουργία.
- Ευκολία στη χρήση από όλους.