Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΖΕΡΒΑΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ PRIDE, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το φετινό Pride ως μία ευκαιρία να αξιοποιήσει η πόλη τα οφέλη του, με σεβασμό στις ευαισθησίες της πόλης

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης, η πόλη, θα συμμετέχει και φέτος στο Gaypride και μάλιστα σε μία πιο διευρυμένη και αναβαθμισμένη διοργάνωση, που είναι το Europride», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στον Focus FM ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι σε αυτό έχει δεσμευτεί ο δήμος και τη χαρακτήρισε ως μία ευκαιρία «να φροντίσουμε να έχει τα οφέλη, που έχει σε όλες τις πόλεις, όπου γίνεται αυτό». «Όλα αυτά με πολύ καλή οργάνωση και σεβασμό σε παραδόσεις, θεσμούς και ευαισθησίες που έχει η πόλη μας. Θα φέρει εξωστρέφεια στην πόλη και δεν θα ενοχλήσει κάποιους, που θεωρούν ότι από τέτοιες δράσεις ενοχλούνται. Ας το δούμε σαν μία μεγάλη ευκαιρία η πόλη μας να έχει οφέλη από μία τέτοια διοργάνωση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις θέσεις πάρκινγκ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολίασε πως «για την πλατεία Ελευθερίας έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μπορέσουμε να κάνουμε ένα υπόγειο. Λέγαμε, ότι δεν υπάρχουν σημαντικά αρχαία και δικαιωθήκαμε. Λένε, ότι ο Ζέρβας είναι κατά της δημιουργίας πάρκου μνήμης. Η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία πάρκου μνήμης στον ισόγειο χώρο» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θα γίνει, αλλά με τη δυνατότητα να γίνει εκεί υπόγειο πάρκινγκ, που θα έχει 250 θέσεις 2 επιπέδων, που θα μπορούν να ανακυκλώνονται στη διάρκεια της ημέρας και να έχουμε 1.000-1500 θέσεις πάρκινγκ. Αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ. Έτσι έγινε στη ΧΑΝΘ. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν το καταφέρουμε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πάρκου, δε θα μείνουν οι λαμαρίνες. Θα γίνει ανάπλαση του χώρου. Αυτά τα παραλάβαμε».

Τόνισε ακόμη πως για το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης «προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο». «Είναι 6.000 σε κατοίκους και 2.000 περίπου με μίσθωση, υπάρχει διαπραγμάτευση με την εταιρεία πως θα τις κάνουμε καλύτερες. Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά κοιτάμε να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση. Και 250 θέσεις αν μπορούμε να κάνουμε υπόγειες στην πλατεία Ελευθερίας και στη Διοικητηρίου και στο Λιμάνι και το πολυώροφο κοντά στα Δικαστήρια ,για να το διαχειριστούμε σαν δήμος».

«Για τους ταξιτζήδες έχω μία συνάντηση την άλλη εβδομάδα για να ακούσω τα αιτήματά τους, αν θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες, τις φορτοεκφοτρτώσεις και τί θα κάνουμε με τις πιάτσες» ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των ταξί της πόλης.

Για τους υπόγειους κάδους, ο κ. Ζέρβας εξήγησε πως το «2013-14 ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση μία σύμβαση, έγιναν κάποιες τρύπες, γύρω στις 50 από τις 80. Ο ιδιώτης δεν έβαλε κανένα κάδο. Δεν αποδομώ το έργο της προηγούμενης διοίκησης. Τι αποδομώ; Τους μηδέν κάδους;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Τώρα πρέπει να το δημοπρατήσουμε από την αρχή, θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο. Όπου έχουμε τρύπες θα βάλουμε κάδους, ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε υπόγειους κάδους σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης».

Για την πλατεία Διοικητηρίου

«Στο Διοικητήριο, είναι ένα έργο παρατημένο από το 1990, βρέθηκαν εκεί τα αρχαία. Κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται, ούτε καν τα επισκέπτονται, ούτε βλέπω φύλακα. Το 2012 ανατίθεται στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ η μελέτη για κατασκευή πάρκινγκ και πλατείας από επάνω. Το 2019 έρχεται η ΕΝΓΑΤΙΑ και λέει, ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στη μελέτη» ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Ως προς τα σχέδια του δήμου τόνισε ότι προχωρά σε καινούργια μελέτη για να αξιοποιηθούν και τα αρχαία και η πλατεία και υπάρξει και η δυνατότητα υπόγειου πάρκινγκ. «Είναι πολύ δύσκολο, θα παλέψω να έχουμε και εκεί 80 θέσεις» επεσήμανε.

Για ασφάλεια- αναπλάσεις

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πολύ ανήσυχος σχετικά με το θέμα της ασφάλειας. «Έχει να κάνει με την αστυνομία και με την παρουσία πολλών παραβατικών στοιχείων» σχολίασε και πρόσθεσε: «Ο δήμος πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν καθαροί και φωτισμένοι χώροι. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία Δικαστηρίων. Ανακτήσαμε τον χώρο, όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια».

«Θα κάνουμε εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων σε Ξηροκρήνη, Τούμπα, Ντεπό, Χαριλάου, όπου υπάρχει καλός φωτισμός, καθαρός χώρος, παιδικές χαρές διώχνουμε την παραβατικότητα» πρόσθεσε.

Για τις δημόσιες τουαλέτες

Για τις δημόσιες τουαλέτες ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι χώροι, που συντηρούνται από τον δήμο και άλλοι που πρέπει να ανατεθούν σε ιδιώτες, με την έννοια της εκμετάλλευσης. «Υπάρχει έλλειψη και σε περιοχές ιδιαίτερης προβολής, όπως είναι η Αριστοτέλους, όπου ο κόσμος περνάει πολλές ώρες, άρα υπάρχει αυτή η ανάγκη. Μπορεί να γίνει είτε με φροντίδα του δήμου, είτε με δημοπράτηση, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες» ανέφερε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ