Skip to main content

Ζέρβας: Απών ο Μπουτάρης από την κορυφαία συζήτηση του δημ. συμβουλίου

«Χαμηλή εισπραξιμότητα και μεταφορά έργων από χρόνο σε χρόνο με κάνουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Mε αναφορά στην απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη καθώς και του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, από την κορυφαία συνεδρίαση της χρονιάς ξεκίνησε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέκρινε ακολούθως την αργοπορημένη διαδικασία λέγοντας πως έχει γίνει κανόνας να συζητείται τελευταία στιγμή ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας ότι οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Ηρακλείου έχουν ήδη κατατεθειμένους τους προϋπολογισμούς τους.

Ο κ. Ζέρβας παρέθεσε σειρά αναλυτικών στοιχείων σχετικά με τον προϋπολογισμό:

-Η εισπραξιμότητα του δήμου ήταν στο 65%, όταν το 2012 η σημερινή διοίκηση ξεκίνησε με 81,15%, δηλαδή βαίνει συνεχώς μειούμενη.

-Η απορροφητικότητα των έργων γύρω στο 50%  παρά την χαμηλή εισπραξιμότητα και ταυτόχρονα μεγάλα αποθεματικά.

-Οι πολίτες πληρώνουν και τα χρήματα δεν μετατρέπονται σε δαπάνες αν και αναφερόμαστε σε ανταποδοτικά τέλη.

-Μηδενική απορροφητικότητα στο Πράσινο, στα κοιμητήρια, σε σωρεία έργων, σε  αναπλάσεις και συντηρήσεις. Το 2015 ήταν περίπου 32 εκατ., το 2016 περίπου 45%, το 2017 περίπου 46% και το 2018 περίπου 52%. Ανικανότητα στην αξιοποίηση των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως «αν στόχος και όραμα της δημοτικής αρχής ήταν να κάνει τραπεζικό κομπόδεμα τότε τα έχει καταφέρει άριστα. Αν όμως έχει στόχο να παράγει έργο προς όφελος των δημοτών τότε τα ερωτήματα πληθαίνουν».

Συμπλήρωσε δε πως «Ο τελευταίος προϋπολογισμός της παρούσας διοίκησης είναι μη ρεαλιστικός. Αποτυπώνει την αναξιοπιστία λόγων και έργων».

Σχετικά με τα ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών, τα προσδιόρισε σε μόλις 21 εκατ. ευρώ από το οποίο υλοποιείται το 50% και όχι σε 147.9 εκατ. ευρώ όπως ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή.

Περνώντας σε επιμέρους ζητήματα και παρατηρήσεις απευθύνθηκε στη Διοίκηση παραθέτοντας στοιχεία και σημειώνοντας τα εξής:

«Έχετε προϋπολογίσει μηδενικά έσοδα από το παρκινγκ της Πλ. Ελευθερίας. Γνωρίζεται ότι ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κάτι που σημαίνει ότι το parkingλειτουργεί. Από τα 1,2 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία δεν θα εισπράττονται θα πρέπει να υπολογιστούν κάποια έσοδα».

«Στον κωδικό 00 6735 παρατηρούμε μείωση της επιχορήγησης των αθλητικών συλλόγων κατά 30% ενώ μηδενίζεται η επιχορήγηση σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία (κωδ 6736). Τα ποσά δεν είναι μεγάλα για τον ΠΥ του δήμου αλλά είναι σημαντικά για τους συλλόγους».

«Στον κωδικό 10 6142.20.01 σχετικά με την αμοιβή της ΣΤΕΛΣΤΑΘ για την ελεγχόμενη στάθμευση παρατηρούμε το εξής περίεργο: Προϋπολογίστηκαν έσοδα ύψους 4 εκατ. και σύμφωνα με τη σύμβαση ο δήμος θα καταβάλει το 49,5% των εσόδων επομένως θα πρέπει να καταβάλει 1.980.000 ευρώ. Εδώ όμως προϋπολογίζετε ποσό 2.455.200 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61.3%»

«Στον κωδικό 15 σημαντικές μειώσεις της τάξης των 200.000 ευρώ στις πολιτιστικές εκδηλώσεις (από 930 χιλ πήγε στις 740 χιλ)».

«Μειωμένα τα χρήματα για τις συναυλίες της ΣΟΔΘ, για επετειακές εκδηλώσεις, για εκθέσεις βιβλίου και εικαστικά, για δράσεις στα Σφαγεία και τέλος για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις υπάρχουν μόνο 50.000 ευρώ όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η δαπάνη τους ξεπερνούσε κατά πολύ τις 100.000 ευρώ».

«Όσον αφορά τις επενδύσεις στην Καθαριότητα αλλά και στη Διεύθυνση Τεχνικών έργων, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές».

«Από το σύνολο των προγραμματισμένων έργων υλοποιήθηκε μέσα στο 2018 μόνο ένα 20% Και κάνουμε και σήμερα ένα εξαιρετικό copypasteμεταφέροντας έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2017 - 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2019».

«Η βόμβα των απαλλοτριώσεων εντάχθηκε με 300 χιλ. ευρώ στον ΠΥ του 2018 και εκτινάχθηκε στα 5 εκατ. Ευρώ. Η νομική υπηρεσία μιλάει για 21 εκατ. ευρώ  - αυτές είναι πιθανότατα οι ανάγκες που θα έχουμε για θέματα που αφορούν τις απαλλοτριώσεις».

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός πως η επόμενη χρονιά είναι προεκλογική δεν σημαίνει πως είναι μία χαμένη χρονιά. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Ένας καλός προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, εφαρμόσιμος, ρεαλιστικός και να ενσωματώνει όλες τις πιθανές παραμέτρους».

Κλείνοντας έκανε λόγο για προϋπολογισμούς απόδοσης στο άμεσο μέλλον τονίζοντας πως αυτοί θα πρέπει να απαντούν και στις τρεις λειτουργίες τις οποίες καλούνται να εξυπηρετήσουν: τον στρατηγικό σχεδιασμό, το μάνατζμεντ της επίτευξης των στόχων και τον επιχειρησιακό έλεγχο των δαπανών.