Skip to main content

Ζέρβας: Χρέος της γενιάς μου η υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Θα αποδειχθεί ένα απτό σύμβολο του συνθήματος «ποτέ ξανά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τα δεκάδες επιτεύγματά τους αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην αποθήκη Δ’ του λιμανιού.

«Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ποια θα ήταν η πορεία της πόλης μας αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά. Πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας!». Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Θεσσαλονικείς Χριστιανούς που βοήθησαν τους Εβραίους. «Ας κρατήσουμε τις πράξεις αλληλεγγύης ως φωτεινό παράδειγμα, ας μνημονεύουμε εκείνους και εκείνες που αψήφησαν τον κίνδυνο και έτειναν χείρα βοηθείας».

Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προσωπικά του βιώματα καθώς η μητέρα του ζούσε προπολεμικά στη συνοικία της Αγίας Τριάδας με πολλούς γείτονες Εβραίους αλλά και ο πατέρας του ενταγμένος στην εθνική αντίσταση γνώρισε τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά των Εβραίων και προσπάθησε να ειδοποιήσει φίλους και γείτονες. Ακόμη, ο ίδιος ο δήμαρχος συγκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στη γειτόνισσα του, κ. Μόλχο, στο χέρι της οποίας είχε δει το χαρακτηριστικό νούμερο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Σήμερα η πόλη θυμάται και η πόλη ενεργεί», υπογράμμισε τέλος μιλώντας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και λέγοντας ότι θα είναι ένας φάρος μνήμης. «Θα αποδειχθεί ένα απτό σύμβολο του συνθήματος «ποτέ ξανά» και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου».