Skip to main content

Ζέρβας: Δεν θα πληρώσουν τέλη τα κλειστά μαγαζιά λόγω κορωνοϊού

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, όσο δε λειτουργούν τα μαγαζιά, δε θα τα καταβάλουν.

Ανοιχτός δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας για οποιαδήποτε ρύθμιση στην αγορά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα θα ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν, θα έχουν απαλλαγή και αυτοί και οι εργαζόμενοι, από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας.

Για τα για τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, όσο δε λειτουργούν τα μαγαζιά, δε θα τα καταβάλουν. Θα γίνει διαφορετική ρύθμιση των τελών για δόσεις. μέχρι τέλος του χρόνου.

Όσοι μισθώνουν ακίνητα του δήμου, όσο είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, θα έχουν απαλλαγή για καταβολή μισθωμάτων και απαλλαγή τροφείων για το σύνολο υπηρεσιών του δήμου για γυμναστήρια, ωδεία, κτλ

Όπου έχει γίνει ρύθμιση στο παρελθόν, ισχύει, αλλά θα "πάει πίσω" χωρίς προσαυξήσεις.

«Δε θα σκεφτούμε το θέμα της ζημίας του δήμου, πρώτιστο είναι η ασφάλεια των πολιτών» σημείωσε ο κ.Ζέρβας και πρόσθεσε, ότι «το ταμείο θα το κάνουμε όταν αρχίζει και μπαίνει σε ομαλή λειτουργία ο δήμος. Προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης αντιστοιχούσαν 100.000 ευρώ, αλλά θέλω να πιστεύω, ότι θα υπάρχουν στο μέλλον βοήθειες, καθώς ο δήμος πέρα από τα έξοδα, που είχε, καλύπτει ασφαλιστικά και μισθοδοσίες για όλους τους υπαλλήλους του, που είναι πάνω από 4.000 άτομα συνολικά».

Σημείωσε ακόμη, ότι ο δήμος λειτουργεί κανονικά από τα ΚΕΠ μέχρι την καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία, οι άνθρωποι του πρασίνου, γίνονται ασφαλτοστρώσεις κτλ.

Στο δρόμο είναι 60 άνδρες και γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας, έχουν διενεργήσει 519 ελέγχους σε πεζούς και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράβαση.

«Για μετανάστες και αστέγους λαμβάνονται άλλα μέτρα πρόνοιας. Οι άστεγοι μεταφέρονται σε προφυλαγμένο χώρο, όπου θα μπουν σκηνές με χώρους υγιεινής για να είναι προφυλαγμένοι, αλλά να τους ασκείται και έλεγχος», σημείωσε ο κ.Ζέρβας.

Οι δημότες, που έχουν κάποια συναλλαγή με το δήμο θα πρέπει να τις περιορίσουν ή να τις κάνουν ηλεκτρονικά. Για πληροφορίες, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2313 317777 και να ενημερώνονται πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Έχει στελεχωθεί και η υπηρεσία βοήθειας στο σπίτι, όσοι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς ομάδες έχουν ανάγκη από φαγητό ή φάρμακα, μπορούν να τηλεφωνούν στο 2310- 550 989.