Skip to main content

Ζέρβας: Έξυπνες και αξιοκρατικές λύσεις κατά της στελεχιακής ερημοποίησης των δήμων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης χρειάζονται «έξυπνες και αξιοκρατικές λύσεις για την αντιμετώπιση της στελεχιακής ερημοποίησης των δήμων».

Τις σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση σκιαγράφησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κηρύσσοντας απόψε (07/11) την έναρξη του πανελλήνιου συνεδρίου για την «Οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ»,  το οποίο διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ζέρβας μίλησε για τον κομβικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείριση σειράς νέων προκλήσεων που σχετίζονται με την επιστροφή στην ανάπτυξη, με την εξυπηρέτηση του δημότη αλλά και με το κρίσιμο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, όμως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον ζήτημα της «στελεχιακής ερημοποίησης» που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό οι δήμοι, τονίζοντας ότι απαιτούνται έξυπνες και αξιοκρατικές λύσεις για την αναστροφή της κατάστασης. Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν «αξιολόγηση, αναδιάταξη, προσλήψεις, οργανογράμματα, job description και γενικότερα ένα μεταρρυθμιστικό πνεύμα σε όλη τη δημόσια διοίκηση».

Ακόμη, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα εμπλουτισμού των οργανογραμμάτων των δήμων, ώστε να αποτυπωθούν σε αυτά οι δομές των υπηρεσιών με βάση έναν ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος και θα περιλαμβάνει και την ένταξη νέων αρμοδιοτήτων και αντικειμένων. Έθεσε ως παράδειγμα, μάλιστα, τις αλλαγές που προωθήθηκαν με την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας στον ίδιο τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την πρόβλεψη μεταξύ άλλων για πρώτη φορά υπηρεσίας -σε επίπεδο διεύθυνσης- με αντικείμενο τη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού

«Όλοι συμφωνούμε ότι καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη δίνουν την απαιτούμενη στήριξη και βοήθεια στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των πολιτικών των διοικήσεων», παρατήρησε η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.

Αναφερόμενη στους στόχους του συνεδρίου, η κυρία Τανιμανίδου υπογράμμισε ότι «μια από τις προτεραιότητές μας ήταν να συμβάλουμε στο πεδίο της διαδημοτικής συνεργασίας, φέρνοντας σε επικοινωνία τις υπηρεσίες του δήμου μας με τις υπηρεσίες άλλων δήμων. Με άλλα λόγια, να υπάρξει αλληλεπίδραση μέσω συνεργασιών σε πραγματικό χρόνο και με αμεσότητα».  

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ

Για «περισσότερη αποκέντρωση του πιο συγκεντρωτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας: «Ας στηριχθούμε στους δήμους με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων αλλά και με οικονομικούς πόρους, με προσωπικό και μέσα».

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε, εξάλλου, στα προβλήματα που δημιουργεί η μείωση του προσωπικού των δήμων. «Ακόμη και να δύναται οικονομικά ένας δήμος σήμερα, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις προσωπικού. Αυτό λέγεται αυτοδιοίκηση; Λέγεται διοικητική αυτοτέλεια;», διερωτήθηκε.