Skip to main content

Ζέρβας για Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας: Καμία φωτογραφική διάταξη

Αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας φέρνει η δημοτική αρχή - Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο

Οι τροποποιήσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης για τη νέα χρονιά του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «μοναδικός μας γνώμονας ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών χωρίς να φοβόμαστε την ευθύνη και τη δουλειά».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «καμία φωτογραφική διάταξη, κανένας αποκλεισμός», στον νέο ΟΕΥ για τον οποίο, όπως ανέφερε, σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο δουλειάς. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που εισάγονται με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας επιτυγχάνεται η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και αποφεύγονται τα προβλήματα, η σύγχυση και οι δυσλειτουργίες που συχνά δημιουργούνται από φαινόμενα επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

Έκανε λόγο για ένα λειτουργικό και αποδοτικό σχήμα που στηρίζεται στη σύγχρονη λογική του μάνατζμεντ αλλά και της πολυσύνθετης δημόσιας διοίκησης και της κείμενης νομοθεσίας. «Στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης συνεισφέρουν δύο παράγοντες: το ανθρώπινο δυναμικό και η δομή του φορέα. Σήμερα προχωρούμε στην αναδιοργάνωση αυτής ακριβώς της δομής, που με την αξιοποίηση των ικανών στελεχών του Δήμου θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση έργων και στην προσφορά υπηρεσιών προς τον δημότη» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι ο νέος ΟΕΥ συντάχθηκε έπειτα από εξαντλητικό διάλογο της αιρετής διοίκησης με την υπηρεσιακή ιεραρχία του δήμου Θεσσαλονίκης κι έπειτα από διαβούλευση με τους συλλόγους εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής, είπε ότι ο νέος ΟΕΥ αποτελείται από 27 διευθύνσεις έναντι 22 που είναι σήμερα, από 108 τμήματα έναντι 116, ενώ τα αυτοτελή τμήματα παραμένουν εννέα. Υποστήριξε με τη σειρά του πως βασικό ζητούμενο των τροποποιήσεων είναι ο νέος Ο.Ε.Υ. «να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του δήμου. Από το 2012 ήρθε η ώρα να γίνουν οι όποιες αλλαγές». Όπως ανέφερε, «στόχος είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του δημότη, η ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου, η βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των στελεχών του δήμου και η ευταξία στην πόλη».

Η στάση των εργαζομένων

Για ένα σχέδιο τροποποίησης το οποίο εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φούντας. Τόνισε ότι ο Σύλλογος υπέβαλε κάποιες παρατηρήσεις στο αρχικό σχέδιο, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψιν. Όπως ανέφερε ο κ. Φούντας, στο τελικό σχέδιο δεν διατυπώνεται πουθενά ο τρόπος εργασίας, δεν διακρίνονται οι κανόνες που καθορίζουν τη δομή και τους κανόνες τη λειτουργία των υπηρεσιών, για να ελεγχθεί ο ορθολογισμός και η αντικειμενικότητα και να διαπιστωθεί ότι η λειτουργία του δήμου γίνεται πιο αποτελεσματική, πράγμα που αποδεικνύει ότι η οργάνωση που θέλετε είναι περιστασιακή και εξυπηρετική άλλων σκοπών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων έκανε λόγο για κατακερματισμό διευθύνσεων και έφερε ως παράδειγμα την Καθαριότητα για την οποία διερωτήθηκε πως θα λειτουργήσει με δύο διευθύνσεις και πως θα είναι οι εργαζόμενοι.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

«Ο νέος είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του δημάρχου και του επιτελείου του και όχι στις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Χωρίς να εξηγούν επαρκώς τους λόγους που τους οδήγησαν στην τροποποίηση του ΟΕΥ», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης. Έκανε λόγο για έναν Οργανισμό που χαρακτηρίζεται για τον ανορθόδοξο τρόπο σύνταξής του, την απουσία στόχευσης και τη μεροληψία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», μίλησε για ένα δημαρχοκεντρικό κείμενο που δεν έχει να κάνει με μια ουσιαστική λύση των προβλημάτων του δήμου. Είναι μια φανερή προσπάθεια, τα σημεία στα οποία αισθάνεται αδυναμία, τα κόβει στα δύο και τρία. «Θα είσαι πιο αδύναμη και θα μπορώ να ελέγχω, λέει ο δήμος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη σχεδίου.

«Κάνετε τον δήμο τσιφλίκι σας. Έρχεστε σήμερα να ολοκληρώσετε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, δηλαδή τη μετατροπή του δήμου σε ένα προσωπικό βασίλειο, με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή» τόνισε στην παρέμβασή της η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», η οποία κατηγόρησε τη διοίκηση ότι αγνοεί την αντιπολίτευση, τους υπηρεσιακούς και τους εργαζόμενους. Η κ. Νοτοπούλου μίλησε για προσχηματική διαβούλευση της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Όπως είπε, ο νέος Οργανισμός δεν είναι οραματικός, δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, δημιουργεί πολλά διότι είναι ελλιπής και αποσπασματικός.

«Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας του νέου Οργανισμού, σημείωσε από την πλευρά του ο Σπύρος Βούγιας, από την παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», επισημαίνοντας ότι δεν αλλάζουν οι Οργανισμοί κάθε φορά που αλλάζουν οι διοικήσεις. «Θα έπρεπε να μας εξηγήσει που χωλαίνε ο προηγούμενος Οργανισμός και γιατί προχωρά σε αλλαγές», σημείωσε. Ο κ. Βούγας έκανε για μετέωρη προσπάθεια από την πλευρά του δήμου.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για προσχηματική διαδικασία. «Το 2012 ο ΟΕΥ τροποποιήθηκε επί της διοίκησης Μπουτάρη, τότε ο κ. Ζέρβας χειροκρότησε γιατί επρόκειτο για καλύτερο οργάνωση των υπηρεσιών. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά θεωρεί την οργάνωση εκείνη παρωχημένη και τροποποιεί τον Οργανισμό».

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που επέρχονται, σηματοδοτώντας στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως τις παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, είναι οι εξής:

- Δημιουργείται ξεχωριστή Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο ο δήμος Θεσσαλονίκης να καταστεί ο πρώτος δήμος της χώρας που θα προωθήσει την επανάχρηση, ανταποκρινόμενος στο κυρίαρχο αίτημα για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του όγκου των απορριμμάτων
- Συγκροτείται αυτόνομη Διεύθυνση Παιδείας, ώστε να αποτελέσει την οργανική μονάδα που θα υποδεχτεί τις νέες αρμοδιότητες που αναμένεται να εκχωρηθούν στους δήμους για τα σχολεία αλλά και θα προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη σχολική στέγη
- Δημιουργείται Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου με την ένταξη των Τμημάτων Διαφάνειας και Ποιότητας. Στόχος είναι ο έλεγχος των διαδικασιών όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε αυτές να ανατροφοδοτούνται με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Παράλληλα, μέσα από το Τμήμα Διαφάνειας θα αναδειχθεί ο ρόλος των ανοικτών δεδομένων που παρέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ερευνητικούς και οικονομικούς σκοπούς.
- Στο επίπεδο των οικονομικών υπηρεσιών δημιουργείται αυτόνομη Διεύθυνση Προμηθειών και Αποθηκών, που θα λειτουργήσει ως επισπεύδουσα υπηρεσία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών προμηθειών στον Δήμο.
- Συγκροτείται αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, για να προωθηθούν οι διαδικασίες ένταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
- Δημιουργείται Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού για την ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλονίκης διεθνώς.
- Στο επίπεδο των τεχνικών υπηρεσιών διαχωρίζονταιοι υπηρεσίες Τοπογραφίας, Γεωχωρικών Δεδομένων και Απαλλοτριώσεων από τις αμιγώς πολεοδομικές υπηρεσίες, ώστε να αποφορτιστεί το έργο των υπηρεσιακών στελεχών που ασχολούνται με την έκδοση αδειών δόμησης και τον έλεγχο της εφαρμογής τους κατά την κατασκευή.
- Σε επίπεδο θέσεων ευθύνης καταργείται η μία εκ των δύο θέσεων Γενικών Διευθυντών, καθώς η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτού του μοντέλου δημιούργησε εμπλοκές στη συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων.