Skip to main content

Ζέρβας για πανδημία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει αλλά δεν εφησυχάζουμε

Μήνυμα προς τους πολίτες να μην εφησυχάζουν έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Τα στοιχεία που παρουσίασε για την πορεία της πανδημίας στην πόλη

Για την πορεία της πανδημίας η οποία σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο από την έλευσή της αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

«Σε λίγες μέρες ένας χρόνος από την έλευση της πανδημίας στην πόλη και στη χώρα μας. Ένας χρόνος με πολλές δυσκολίες, στερήσεις, απώλειες σε ζωές και περιουσίες. Ένας χρόνος που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμα πολλά. Σταθήκαμε όρθιοι και σήμερα πιστεύω ότι αρχίζει να προβάλει η Άνοιξη. Τα εμβόλια, τα πρωτόκολλα θεραπείας, τα μέτρα προστασίας, γνώση και εμπειρία, μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς στον ιό ο οποίος φαίνεται ότι σταδιακά χάνει την μάχη με την επιστήμη και την ανθρώπινη θέληση. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει ούτε μια στιγμή εφησυχασμού. Πρώτα στη δημόσια υγεία και αμέσως μετά στην οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Σημείωσε ότι καθημερινά έχει επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι του μεταφέρουν την εικόνα και τα στοιχεία για την πόλη και για τα νοσοκομεία. Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επανέλαβε τη θέση του ότι αν κάτι πρέπει να κλείσει αυτό πρέπει να είναι τα σχολεία.

«Πήραμε όλη αυτή την περίοδο θέσεις τολμηρές και δύσκολες. Μαζί μάλιστα και με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Τα πράγματα παρότι φαίνεται ότι βλέπουν το φως, εφόσον ξεφύγουν σε επίπεδο κρουσμάτων, λυμάτων, νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, ακόμα και νεκρών, θα πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Και είμαι απολύτως σαφής. Αν πρέπει να κλείσει κάτι, αυτό σήμερα είναι τα σχολεία. Αν πρέπει να κλείσουν όλα, αυτό να γίνει έγκαιρα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι αν και η ανάλυση των λυμάτων δείχνουν αύξηση, η εικόνα στα νοσοκομεία είναι σχετικά καλή. «Τα ημερήσια κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί αλλά ανά πάσα στιγμή είναι πιθανή μια αναζωπύρωση», ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε υπήρχε μια αύξηση τις κλίνες Covid αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι καλή. «Ίσως ο εμβολιασμός και η υψηλή νόσηση του φθινοπώρου, έχουν δημιουργήσει ένα χαμηλό αλλά σημαντικό τείχος ανοσίας», τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά και πως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «εάν όλα πάνε βάση σχεδιασμού στις 2 Μάϊου θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας άνω των 60 ετών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ανακοίνωσε επίσης ότι εάν απαιτηθεί ο δήμος είναι σε θέση να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο, ενώ έκανε αναφορά και στη μεταφορά ανήμπορων ατόμων από τις υπηρεσίες του δήμου και κυρίως για το Βοήθεια στο Σπίτι.

«Χθες στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ εμβολιάστηκαν 1026 άτομα με σχεδόν 100% προσέλευση. Οι ρυθμοί εμβολιασμοί θα ανεβαίνουν. Ήδη χρησιμοποιούνται εμβόλια από τρεις εταιρείες», τόνισε.

«Προς το παρόν δεν εφησυχάζουμε, βάζουμε μάσκες και τηρούμε αποστάσεις. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», κατέληξε.