Skip to main content

Ζέρβας για πανδημία: «Μετά Χριστόν προφητείες» οι καταγγελίες για ευθύνες

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει να εμβολιαστεί από τους πρώτους και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα κατά την εορταστική περίοδο

«Μετά Χριστόν προφητείες» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τις ευθύνες που καταλόγισε η αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου για τη βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση της πόλης.  

Με αφορμή την επιστολή που συνυπέγραψαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι, που αναγνώστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, ο κ. Ζέρβας παραδέχτηκε πως, όπως αναγνώρισε και η ίδια η πολιτεία, αν στη Θεσσαλονίκη λαμβάνονταν νωρίτερα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και ίσως δεν θα είχαμε περάσει τον μαύρο Νοέμβρη. Ωστόσο, επανέλαβε πως και ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι δηλώσεις όλων είναι καταγεγραμμένες. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα. Τίποτα δεν μένει στο σκοτάδι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως αυτό που ξεχνάνε όσοι καταλογίζουν ευθύνες είναι ότι η πανδημία είναι δυναμική και είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις. «Μετά Χριστόν προφητείες υπάρχουν, αλλά εγώ blame game (σ.σ. παιχνίδι ευθυνών) δεν θα κάνω», τόνισε και μάλιστα κατηγόρησε τους καταγγέλλοντες ότι «το κάνουν ανεύθυνα -εις άγραν ψήφων- πάνω στον φόβο, στον πόνο, στην κόπωση, στις εικόνες που βλέπουμε στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, ακόμη και στα κοιμητήρια».

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι δύσκολη η κατάσταση και σε άλλες χώρες με σε κοινωνίες με υποδομές και καλύτερο σύστημα υγείας, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αποφάσεις αλλάζουν συνεχώς, μέρα με τη μέρα. «Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι ούτε άτακτα παιδιά, ούτε ανυπάκουοι», είπε και πρόσθεσε πως αντιμετωπίζουμε έναν αόρατο εχθρό.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, έπειτα από επτά εβδομάδες lockdown, καταφέραμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω περίπου στις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο τα νοσοκομεία είναι ακόμα φορτωμένα. «Ο δρόμος είναι μακρύς. Την πανδημία δεν την έχουμε πίσω μας, την έχουμε δίπλα μας κι αν δεν προσέξουμε θα τη βρούμε πάλι μπροστά μας. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός», είπε.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να εμβολιαστεί από τους πρώτους. «Προφανώς όχι για να λάβω τη θέση ενός πολίτη που έχει αξιολογηθεί να εμβολιασθεί αρχικά, αλλά για να καταδείξω ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην ανάσχεση της πανδημίας με το όπλο που μας έδωσε η επιστήμη», εξήγησε ο κ. Ζέρβας, καλώντας και τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να δηλώσουν και να πράξουν το ίδιο».

Ενόψει των Χριστουγέννων ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Αυτές τις ημέρες των γιορτών ας στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα, ας αποφύγουμε μετακινήσεις, ας αποφύγουμε κοινά τραπέζια, για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή», τόνισε.