Skip to main content

Ζέρβας: «Πολλές ανοιχτές πληγές στην πόλη»-Τι είπε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Για κουφάρια και εκκρεμότητες στην πόλη μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Οι λύσεις που δρομολογούνται για τη προσχολική αγωγή

Για πολλές ανοιχτές πληγές που έχει η πόλη έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η διοίκησή του θα συμμαζέψει εκκρεμότητες και προχειρότητες ετών.

«Η πόλη δυστυχώς έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Κουφάρια, εκκρεμότητες, ελλείψεις παντού. Παντού προχειρότητες, εκθέσεις ιδεών, λεζάντα, αλλά ο λογαριασμός έρχεται στο ταμείο και είναι μεγάλος«, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε, «εμείς ερχόμαστε να συμμαζέψουμε τα πάντα, να θεραπεύσουμε, να διορθώσουμε. Ήρθαμε με την υπόσχεση ότι είμαστε αυτοί που θα κάνουν τη δουλειά και πράγματι την κάνουμε. Με συνθήματα, εξυπνάδες, επαναστατική γυμναστική, τσιτάτα και διχασμούς η πόλη δεν θα προχωρήσει».

Οι λύσεις για την προσχολική αγωγή

Στις λύσεις που δόθηκαν για την εξασφάλιση των αναγκαίων αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για «σπέκουλα και επαναστατική γυμναστική γύρω από το τόσο ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης».

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εφαρμογή νόμου του κράτους. Δεν ανακάλυψε ούτε εφηύρε δική του πολιτική. Υπενθυμίζω για τους έκπληκτους και τους λωτοφάγους ότι ο νόμος για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ήταν νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης», σχολίασε ο κ. Ζέρβας, λέγοντας ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι εύκολο ούτε να βρεθούν οικόπεδα ούτε να χτιστούν άμεσα νέα σχολεία και για τον λόγο αυτό έπρεπε να υιοθετηθεί η λύση των προκατασκευασμένων αιθουσών.

«Τοποθετούμε αίθουσες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για να δώσουμε άμεση λύση σε μια πιεστική εκ του νόμου κατάσταση. Αυτή είναι μια υποχρεωτική επιλογή, ειδάλλως τα προνήπια δεν θα πήγαιναν σχολείο. Και όλα αυτά με 100% κρατική επιδότηση. Ο Δήμος δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ», παρατήρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς πλέον όλων των άλλων κατάφερε να βρει αίθουσες, ώστε να μειώσει τον αριθμό των προκατασκευασμένων, ενώ βρήκε και οικόπεδα για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών, ώστε να μη μειωθεί ο αύλειος χώρος σχολείων.

«Καταφέραμε να είμαστε ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος δήμος στη χώρα που εφαρμόζει τον νόμο και δίνει μια λύση», τόνισε ο κ. Ζέρβας. Ειδικότερα, για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να δημιουργήσει 30 νέα τμήματα. Στο πλαίσιο των λύσεων που βρέθηκαν:

- Τοποθετούνται δέκα προκατασκευασμένες αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα
- Άλλες έξι αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους αποκλειστικά νηπιαγωγείων
- Επιπλέον δύο αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους δημοτικών
- Ενοικιάζεται ένα κτίριο ακριβώς δίπλα από το μητρικό του σχολείο
- Δημιουργούνται δύο νέα τμήματα νηπιαγωγείων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε χώρους που εξ αρχής είχαν σχεδιαστεί για αυτήν ακριβώς τη χρήση
- Εννέα τμήματα στεγάζονται μέσα σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια.

«Μου κάνει αλγεινή εντύπωση η ευκολία με την οποία στελέχη κομμάτων που πέρασαν από θέσεις ευθύνης έρχονται σήμερα εδώ να καταγγείλουν. Να καταγγείλουν τι; Τον εαυτό τους; Τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν; Δεν ντρέπονται να πηγαίνουν έξω από τις αυλές σχολείων, όταν προ λίγων ετών νομοθετούσαν έτσι; Τέτοια υποκρισία; Τέτοιος κυνισμός; Νομοθετούμε χωρίς προβλέψεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόνοιες και μετά ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη;», διερωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: «Δεν είναι σοβαρή προσέγγιση αυτή και καλώ τους πάντες να λογικευτούν και να δούμε όλοι μαζί τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά».

Για στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το εμβληματικό έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση είχα την εικόνα ότι το έργο ήταν δρομολογημένο. Ωστόσο, ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου επεσήμανε την ύπαρξη ζητημάτων, που είχαν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χωροθέτηση του κτιρίου, με τη διαμόρφωση των αναγκαίων προσβάσεων και με τη δημιουργία χώρου πάρκινγκ, καθώς τα 3.166 τ.μ. που αρχικά είχαν παραχωρηθεί δεν επαρκούσαν», σημείωσε.

Ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, τα 3.166 τ.μ, αυξήθηκαν σε περίπου 15.500 τ.μ., ώστε το Μουσείο Ολοκαυτώματος να κατασκευαστεί όπως ακριβώς του αξίζει».

Μάλιστα ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο Δήμος, το υπουργείο Υποδομών, χορηγοί, οι διοικήσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ αλλά και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τα λουτρά της Θέρμης, τάχθηκε με την άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και υπέρ ενός διαλόγου της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, ώστε οι δήμοι να συμμετέχουν στη νέα εταιρεία που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών.