Skip to main content

Ζέρβας: Η στάση Μπουτάρη στο Σκοπιανό λειτουργεί διχαστικά

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μιλώντας για τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας, τόνισε πως η καθαρή λύση υπαγορεύεται από το ιστορικά δίκαιο.

Βολές κατά του Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στη στάση του δημάρχου στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Εάν με ρωτάτε για όσα είπε και δεν είπε, εννοούσε, μετάνιωσε που τα είπε ή όχι, ο κ. Μπουτάρης, θεωρώ ότι η θεσμική του θέση αυτή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, υπαγορεύει απόλυτα υπεύθυνη στάση σε μια διαπραγματευτική συγκυρία. Όχι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα και Θεσσαλονικιώτικα… Δεν δικαιούται συνεπώς να παίζει με τα εθνικά θέματα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής πράττει το αντίθετο και φυσικά αυτό λειτουργεί διχαστικά. Εγώ, εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε» σημείωσε ο κ. Ζέρβας. 

Μιλώντας ακόμα για τη δική του στάση απέναντι στο ζήτημα, υπογράμμισε πως η καθαρή λύση υπαγορεύεται από το ιστορικά δίκαιο.

«Από εμάς περιμένει ο κόσμος υπεύθυνη στάση. Οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρη θέση. Δεν μπορεί να τροφοδοτούμε τον αλυτρωτισμό, και μάλιστα από κυβερνητικά χείλη, των Σκοπιανών.
Δεν μπορεί να υποχωρούμε απέναντι στους απροκάλυπτους παραχαράκτες της Ιστορίας. Η καθαρή λύση υπαγορεύεται από το ιστορικά δίκαιο», τόνισε.

Διευκρίνισε μάλιστα πως η εθνική θέση είναι αυτή που αποφασίστηκε το 1992 από κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και στην πορεία διατηρήθηκε από το εκάστοτε εθνικά άξιο πολιτικό μας προσωπικό.

«Ξέρετε, έχω καταγωγή από μέρη που σήμερα αποτελούν εδαφικό τμήμα της FYROM. Ο πατέρας της μητέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε με ελληνική συνείδηση και καταγωγή στο Μοναστήρι. Η μοίρα, σε εποχές τεκτονικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, τον ανάγκασε με την οικογένεια του να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη για να αναζητήσει το ελληνικό του μέλλον στη γη της Θεσσαλονίκης.  Είμαι ένας από αυτούς που θεωρούν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί. Χθες! Από τους φανατικούς θιασώτες της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια. Πιστεύετε ότι αυτά μπορούν να υπάρξουν εάν δεν υπάρχει ειλικρινής σχέση; Εάν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων; Εάν δεν υπάρχει σεβασμός στο παρόν και εάν κάποιοι επιθυμούν να ξυπνήσουν οι εφιάλτες του παρελθόντος; Αν δεν οικοδομηθούν όλες οι προϋποθέσεις αμοιβαιότητας και συνύπαρξης; Με διεκδικήσεις για "μακεδονικό έθνος, γλώσσα, κι εκκλησία";», συμπλήρωσε. 

Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτή πρέπει να είναι η στάση και η θέση όλων, ιδιαίτερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Τέλος, ο κ. Ζέρβας κάλεσε όλους να πούνε «όχι» στην, όπως τη χαρακτήρισε χρησιμοποιώντας τα λόγια της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, «μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος».